Senast blev det en av hans sällan skådade förluster. Men Odd Herakles stod ändå för en topprestation i Finland. Tränaren och ägaren Odd Paulsen menar att ”världens bästa kallblod” börjar närmar sig toppformen.

Det är en vecka späckad med V75. Söndagen förgylls med en extra omgång från Jarlsberg. Den norska banan kör en topptävlingsdag med Ulf Thoresen Grand International som den avslutande kronan på verket, men dagen innehåller en rad andra godbitar. Jarlsberg Arena Sprint till exempel. Här får vi återigen se hästen som benämnts som ”världens bästa kallblod”. 6 Odd Herakles (V75-1) gästade Solvalla under elitloppshelgen och vann, för tredje året i följd, Elitkampen.

Senast var han på besök i Finland då han tävlade i Nordic King, ett lopp som han var titelförsvarare i. Men den här gången fick han ge sig, nedspurtad till slut av hemmahjälten Evartti.

– Jag var väldigt nöjd med honom i Finland senast där han fungerade bra. Det blev ju en kolossalt lång resa; det tog 35 timmar enkel väg och det var 30 grader varmt så det var en ansträngning för hästen. Han har tagit det loppet väldigt bra, först fick han ta det lite lugnt men nu har vi kört fulla intervaller både i fredags och under måndagen. Det såg fint ut, säger tränaren och ägaren Odd Paulsen.

Kommer bli bättre och bättre för varje start
Odd Herakles har de senaste säsongerna dominerat i den nordiska kalllblodseliten. På sina 39 senaste starter har han bara noterats för 3 förluster och då har hästen i de tre loppen slutat tvåa. Men förra säsongen fick avslutas i förtid. Artisten med över 12 miljoner kronor intjänat hittills i karriären, ådrog sig en senskada men har återkommit i stor stil. Även om han ännu inte riktigt hunnit komma i toppslag. Han fick exempelvis stå över titelförsvaret i Alm Svartens Äreslopp under Oslo Grand Prix-dagen.

– Han kommer bli bättre och bättre för varje start nu. Faktum är att vi var nära att stryka honom på Solvalla, han var inte riktigt så fin i travet som han skulle vara i värmningen men sedan tog vi av skorna och då fungerade han mycket bättre även om det inte var perfekt. Vi fick behandla honom i knäna efter den starten för lite ”smårusk” och därför kunde vi inte starta på Bjerke, säger Odd och fortsätter:

– Det säger lite om vilken unik häst det är och vilken skalle han har. Han blev nedspurtad av en för dagen fruktansvärt bra häst senast i Finland och jag tror inte han såg honom riktigt där han kom långt ut i banan. Vi körde ju ifrån övriga fältet så jag ser det mer som att vi vann ett andrapris, inte att vi förlorade segern. Jag tror att vi egentligen vinner det loppet nio gånger av tio, det här var den tionde.

Så formen är fortsatt uppåtgående för Odd Herakles?

– Ja, vi kom faktiskt till Solvalla med en häst som knappt hade tränat i maj månad…vi hade bara kört ett snabbjobb kort innan anmälningarna, bara för att se om vi hade något att komma med. Vi miste i stort sett hela maj som träningsperiod och det var egentligen då han skulle slipas lite extra, få upp spänsten och vara i toppform.

Det blir jobbigt för den som försöker svara
Odd Herakles har för vana att bli stor favorit när han startar. Han har också för vana att dra iväg till ledningen i stort sett från alla spår. Det mesta talar för att han följer den mallen även på söndag i Jarlsberg. Taktiksnack är överflödigt.

– Tom Erik Solberg kör ju som han vill. Men det brukar bli täten. Frågan är väl egentligen bara hur länge det dröjer före han sitter i spets, jag antar senast i första sväng och är det någon som vill svara så tror jag inte den kommer i mål bland de tre främsta….jag blir överraskad om han förlorar.

Odd Herakles har de senaste säsongerna även verkat som avelshingst, men på grund av skadan som hästen fick i höstas, har man valt att tillfälligt lägga den karriären på is.

– Dessvärre måste vi välja bort aveln i år. Efter de problem med muskulaturen som hästen fick i bakknäna så var vi tvungna att avsluta avelsbiten i år.

Så hur ser planerna ut efter söndagens lopp?

– Vi siktar väl mot de största loppen med honom, norskt mästerskap på Sörlandet om två veckor och så hoppas vi på Nordiskt Mästerskap och Unionskampen på Färjestad, då kan jag lova att han kommer vara i toppform…

Formen pekar uppåt – för både tränare och häst
Odd Paulsen är förutom tränare också ägare och uppfödare till superstjärnan. Hans ögonsten skänker honom stor glädje i tillvaron, något som blivit extra viktigt den senaste tiden. Odd går en egen fajt mot cancern, men efter flera operationer pekar prognoserna nu åt rätt håll.

– Det går bra för mig. Jag ska opereras igen den 25 augusti, man ska ta bort en bit av tunntarmen och efter det får jag ta ett par månaders paus. Prognosen är god, de operationer jag gjort tidigare har varit perfekta och förhoppningsvis så är jag helt i ordning framåt jul och kan se fram emot nästa säsong.

Så formen pekar alltså uppåt såväl för tränare som för häst. Målsättningen är att de båda återvänder till Solvalla sista söndagen i maj även nästa år. Odd Paulsen vill gärna sin stjärna vinna Elitkampen för fjärde året i rad.

– Vi kommer nog enbart tävla med honom även nästa år också, förutsatt att han fortfarande är hel, känns bra och har stridslusten kvar. Så det kan nog bli en gång till i Elitkampen på Solvalla. Vi hoppas på det, att både jag och Odd Herakles är i toppform då.

Daniel U. Olsson, Kanal 75