Markus B Svedberg har vind i seglen och på lördag har han två hästar till start som kan spela avgörande roller i hur jackpotmiljonerna fördelas på V75.

– De har bra form hästarna så det är bara att köra på, säger Eskilstunatränaren.

Fjolåret blev stallets i särklass bästa år hittills med 6,7 miljoner kronor inkört och 2022 har inletts starkt med två segrar och ytterligare två pallplatser på nio starter.

– Föregående år ska ju slås så det gäller att man ligger i från början, säger Markus B Svedberg i podden V75 – lördag hela veckan.

Där är han med i egenskap av tränare till två mycket intressanta hästar i V75, som den här veckan avgörs på Färjestad utanför Karlstad och lockar med en jackpot som kan göra en ensam vinnare med sju rätt 49 miljoner kronor rikare.

Prestigekamp med svärfar
Först ut ur Svedbergs duo är Kimi di Quattro (V75-1). Femåringen har vunnit tre av sina fyra senaste lopp och senast imponerade han då han rundade till seger från femte par utvändigt.

– Han vann enkelt på snömodden på en bra tid, säger Markus B Svedberg.

– Jag har alltid gillat ”Kimi” och han har utvecklats hela tiden. Han var bra redan i början på året och har egentligen inte varit igång så länge. Han kom igång sent som treåring och sedan vart han skadad så han tappade halva fyraåringssäsongen, så egentligen har han inte startat och varit igång så mycket. Men han är ändå på den här nivån och jag tycker att han är en riktigt bra häst. Han är stor och kraftfull och det är bara att kolla på hans resultat så har han hela tiden gått bra.

Kimi di Quattro startar från spår fyra bakom bilen och invändigt om sig har han en av sina värsta motståndare, svärfar Ola Samuelssons Bravo Sabotage som Markus B Svedberg själv körde till seger från ledningen på nyårsafton. Han om någon borde alltså kunna jämföra hästarnas kapacitet och startsnabbhet på ett korrekt sätt.

– Det är väl klart att ”Bravo” borde kunna hålla upp av egen maskin från start. Samtidigt känner jag spontant att jag kör, för jag tycker Kimi är en bättre häst än Bravo. Det är jag ganska övertygad om att han är. Även fast Bravo är bra kan jag ju inte låta Ola sitta i tät, säger han med ett skratt.

– Vi får väl se vad som händer. Bravo borde kunna svara om kusken vill, i alla fal till en början och sedan får man väl se.

Att Markus B Svedberg tycker att Kimi di Quattro är ett tidigt streck för alla som vill lägga vantarna på jackpotmiljonerna råder det ingen tvekan om.

– Det är en bra chans skulle jag vilja säga, men absolut ingen spik. Pere Ubu ska vi inte glömma heller, den är också startsnabb, så det är inte bara att köra hur som helst och bränna hur mycket som helst.

Förutsättningar att skrälla på nytt
Nästa häst från stall Svedberg är Baritone Artist (V75-7). Sjuåringen tampades i årgångstoppen som unghäst och tycks nu ha hittat stilen igen efter mycket bekymmer.

– Han har alltid varit bra hästen och som treåring var det raka spåret. Sedan vart det strul efter Kungapokalen och så fick vi tillbaka honom en sväng på höstkanten innan det blev strul igen. Han är väl inne på sitt tredje liv nu men det är en bra häst. Han är startsnabb och han går med i alla tempon i princip, säger Svedberg.

Hästen tog i slutet av december sin första seger på två år och det gjorde han med dunder och brak. Till 105 gånger pengarna på vinnarspelet spurtade han in som etta från rygg på ledaren och bidrog starkt till att sju rätt på V75 betalade 4,1 miljoner kronor. Den insatsen följde han i lördags upp med att komma i mål som trea med sparade krafter från ett svårt utgångsläge.

– Om det har släppt för den hästen som jag hoppas, då är det absolut en häst som kommer kunna vara med och hävda sig på V75. Och framför allt när han får bra lägen för det är inte många som är startsnabbare än han.

Baritone Artist har ett bra läge på lördag. Från spår fem bakom startbilen över lång distans är taktiken på förhand densamma som vid skrällsegern.

– Tanken är så kart att han ska ha en ryggresa och jag släpper gärna till en bra häst. Jag har inte studerat startlistan men sköter han sig bakom bilen tror jag inte att det finns så många startsnabbare än han och från spår fem borde det vara bra chans att kunna ta sig till spets.

Lång distans ska inte vara någon nackdel för hästen enligt hans tränare och att det är vinter och råder barfotaförbud är ett plus.

– Han har alltid sprungit med framskor och visst, jag brukar köra barfota bak på sommaren, men det är en klar fördel för honom att starta under vintern.

Ola Johansson, Kanal 75