Han inledde karriären med åtta raka segrar. På måndagskvällen startade L.Q.Widde en ny segerrad.

– Det var skönt, vi har jobbat i motvind med honom ett tag nu, förklarade Jörgen Westholm.

Han kvalade på 1.35,8 som tvååring. Men det skulle dröja ytterligare tre år innan L.Q.Widde gjorde debut på tävlingsbanan. När han väl kom till start kunde inget stoppa hästen som radade upp åtta raka segrar innan han åkte på sin första förlust på Rättvik i somras.

På måndagen återkom den nu sjuårige valacken efter halvårslångt tävlingsuppehåll och gjorde som han brukar – brakade till spets och släppte ingen förbi sig.

– Det var skönt, vi har jobbat i motvind med honom ett tag nu och jag hade ingen aning om hur han var i form. Han betedde sig fint, men travade inte som bäst till slut så där har vi fortfarande lite att jobba med. Men det har inte blivit som vi planerat under hösten så då får man vara nöjd med seger, sade Jörgen Westholm.

”Världens finaste kallblod”
Apropå tidiga kallblod så blev Lome Lux omskriven då han gick ett kvallopp redan i mars som tvååring. Tio månader senare var det dags för tävlingsdebut och den löstes snyggt sedan Anders Högberg kört till ledningen och hållit undan på 1.36,1/2 140 meter.

– Helt fantastiskt, jag har haft en jävulsk press på mig den här veckan när Norge skrivit helsidor om honom. Han har ju vunnit utställningarna och fått de högsta poäng ett kallblod fått de senaste 20 åren enligt domarna. Så vi kan gott säga att det är världens finaste kallblod, mös kusken, tränaren och uppfödaren som hittat ett eget uppträningskoncept.

– Jag har gjort ett litet experiment, på den filosofi jag har. Han gick sitt första träningspass ihop med sin mamma då han var fem månader. Han sprang bredvid henne i galoppintervallet och var före henne redan då, berättade Anders Högberg om treåringen som blir spännande att följa framöver.

V64 betalade 19 529 kronor. Se även dagens V64 resultat måndag 17 januari 2022

Robin Johansson, Kanal 75