Margareta Tooma fortsätter att vinna. På lördagen den 12 november 2022 pulveriserade järnladyn betydligt mer meriterat motstånd i stoeliten på Sundbyholm.

– Hon gör det fantastiskt bra, sa Örjan Kihlström efter stoets tolfte raka triumf.

Örjan Kihlström var tillbaka i sulkyn efter ryggbesvär och toppkusken spelade som vanligt en nyckelroll. Dagens största favorit på V75, Margareta Tooma, gav han en lugn start i tredjespår innan han intog positionen utvändigt om ledande Fifty Cent Piece två varv från mål. Den senare såg länge morsk ut men när Margareta Tooma tryckte till i slutkurvan var saken klar. I mäktig stil dundrade den högklassiga damen fram till sin tolfte raka seger.

– Hon får göra jobbet för det mesta men är ärlig och går alltid fint till mål ändå. I dag kände jag redan 500 kvar att det skulle gå bra. Hon kändes väldigt stark och jag vet att om man rycker ”norsken” och huvan svarar hon väldigt bra på det också, sa Örjan Kihlström.

Den här gången behövde inte extraväxlarna nyttjas men Margareta Tooma krävde ändå ett visst arbete av sin kusk.

– Hon sover hela vägen, man får sitta och småmana på henne redan från början, men hon vet när det ska avgöras och då lägger hon in en extra växel.

Det var alltså det sexåriga stoets tolfte raka seger och den 13:e fullträffen i 14:e starten sedan hon kom till Solvallatränaren Daniel Redén i februari.

– Hon har inte mött de allra värsta hästarna men det var väldigt bra ston emot i dag och hon fick göra allting själv, så bra är hon, sa Kihlström.

Jätteskräll i guld
Team Redén-Kihlström var med i striden även i gulddivisionen men där fick deras Missle Hill sträcka vapen strax före mål, efter en tapper insats utvändigt om ledaren. Längsta strået drog istället hemmahästen Phoenix Photo som ställde till med en praktfull skräll då han till nästan 40 gånger pengarna på vinnarspelet spurtade in som etta från tredje par utvändigt.

– Jätteroligt att vinna guld på hemmaplan med den här hästen. Det har varit en väldigt lång resa med honom och han fortsätter på den hela tiden, den verkar aldrig ta stopp. Jag trodde inte att han var i hundraprocentig form men i värmningen var det väldigt bra tryck i honom, sa tränaren Svante Ericsson.

Kusken Ulf Ohlsson hade en stor del i segern då han punktmarkerade storfavoriten Brother Bill från start och såg till att denne blev fastlåst på innerspår. När luckan kom på upploppet flög favoriten fram till tredjeplatsen men då var Phoenix Photo redan i mål.

– Det låter kanske dumt men jag trodde inte att han skulle vara helt borta i dag om Brother Bill blev instängd. Min häst var trea mot bra hästar i Norrbottens Stora Pris i somras och vi visste att hästen har bra kvalitéer, och hade han gått framåt med senaste loppet trodde jag på en bra prestation, och det gjorde han också, sa Ohlsson.

Hattrick av hemmatränarna
Jörgen S Eriksson ordnade också en bejublad hemmaseger. Han drog fördel av att invändige favoriten Jean P.Hill galopperade kort efter start i klass II och i första sväng gled han till ledningen med Ballerina Indika. Det fyraåriga stoet har tidigare visat att hon stortrivs i ledningen och till hemmapublikens jubel höll hon undan till säker seger.

– Det här lär vi få fira på något vis. Det här är en andelshäst och det är många härikring som är med och äger, och jag tror att nästan alla är på plats i dag, sa Jörgen S Eriksson.

Markus B Svedberg ville inte vara sämre än sina Eskilstunakolleger och efter ett lopp som tvåa på innerspår spurtade hans Kathrine S.H. ner storfavoriten Miss Imperatrice i diamantstoet.

– Sjukt kul alltså! Det löste sig riktigt bra men jag hade ingen riktig feeling någon gång på upploppet, men sista stegen var det bara att maxa, sa Markus B Svedberg.

Smörresa i silver
I silverdivisionen valde Dwights Pieters något motvilligt att släppa ifrån sig ledningen i första sväng. Det visade sig vara ett vinnande drag. När Special Major fick fritt spurtutrymme var skrällen i silverdivisionen ett faktum.

– I dag ville jag inte direkt släppa ledningen men Claes (Sjöström) hade bestämt sig för att köra i ledningen så jag tänkte att det inte är någon idé att köra mot varandra som idioter, utan det var lika bra att släppa och chansa. Sedan fick vi luckan och när jag kastade tömmarna åt honom stack han. Det var riktigt häftigt! kommenterade Dwights Pieters.

Special Major tränas av Mika Haapakangas, som alldeles nyligen kvitterade ut licens på Åbytravet och i onsdags premiärvann med Special Chance.

– Två starter och två segrar, det kan inte bli bättre. Nu måste vi bara hålla ribban där också. Vinna alla lopp kommer så klart inte gå men vi försöker. Hästarna verkar ha piggnat till av flytten, sa tränarsonen Veikko Haapakangas.

Conrad Lugauer-tränade Hidalgo Heldia kom från imponerande seger i hemlandet Tyskland och när han nu dundrade till ledningen i bronsdivisionen blev det en ny styrkedemonstration. Via en slutrunda strax över 1.10 vann han retfullt enkelt i avstannande stil.

– Han har stor motor och är jättefin. Nästa år kommer han möte gulddivisionshästar, sa kusken Jorma Kontio.

Omgången avslutades av Reijo Liljendahls talangfulla treåring Pure Muscle som i Örjan Kihlströms händer höll undan för sina äldre förföljare från ledningen. Det gjorde att sju rätt på V75 betalade 782 670 kronor, sex rätt 2 236 kronor och fem rätt 126 kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 12 november 2022

Ola Johansson, Kanal 75