Garanterat starkaste hästen i loppet. Men hur är formen på världsstjärnan Moni Viking som reser från Norge för att försvara fjolårets seger i Orebro Int’l över tre kilometer?

– Han möter bättre hästar på lördag än då han vann i fjol – men visst tror vi mycket på hästen som var väldigt bra i ett jobb i veckan, säger ägaren Jan Lyng.

Örebrotravet står som värd för V75 på lördag där omgången rundas av med en kamp över tre kilometer. Moni Viking har vunnit de flesta styrketester hästen varit med i på senare år i Sverige och är mycket riktigt titelförsvarare i Orebro Int’l över grunddistansen 3140 meter.

Den åttafaldige miljonären inleder från 40 meters tillägg med Björn Goop i sulkyn. Nioåringen blir favoritspelad i loppet men inte lika stor favorit som i några av loppen i fjol. Moni Viking hade varit ifrån för en skada i ett gaffelband sedan i juli då han comebackade hemma i Norge för två veckor sedan. Från 60 meters tillägg sågs Moni Viking aldrig med chans men gjorde ändå ett bra lopp som trea och Björn Goop var nöjd efteråt.

– Tempot i loppet blev fel menar Björn som tyckte att hästen kändes fin. Normalt sett har han gått framåt med den urblåsaren i kroppen. Jag är väldigt nöjd med honom för dagen. I tisdags gick han det sista banjobbet inför Örebro. Vi körde lite intervaller och avslutade med 3400 meter där Moni Viking fick sträcka ut och avsluta lite häftigare till slut, säger uppfödaren och ägaren Jan Lyng.

Första avelssäsongen
Sett i backspegeln har Lyng tränat sin häst i perioder och lämnat över till Björn Goop delar av året. Så blir fallet även i år.

Skillnaden i år är att Moni Viking debuterat i aveln under våren hemma i Levanger, dryga tio mil norr om Trondheim. Att det handlar om naturlig betäckning och inte semin gör att Jan Lyng måste jobba på ett visst sätt.

– Att det är på naturlig väg det här första året gör att jag inte vill ha så många ston, kanske bara mellan 20-30 stycken. Jag har en del ston som måste bli dräktiga innan jag kan skicka honom ifrån mig. Nästa år blir det säkert semin.

Solvalla nästa
2020 vann Moni Viking Harper Hanovers lopp på Solvalla på världsrekordet 1.11,9 över 3180 meter. På lördag är det tre kilometer som gäller igen.

– Jag tycker att det var väldigt bra hästar med på lördag – bättre motstånd än då han vann i fjol. Men likväl så tror jag på hästen min. Han är pigg och fin. Vi siktar på att köra honom barfota runt om igen. Går allt som jag tänkt mig blir det Harper Hanovers lopp på Solvalla efter Örebro. När han är klar med avelsbestyren får Björn ta över träningen, säger Jan Lyng.

Mikael Wikner, Kanal 75