Körning hela vägen med ett rafflande upplopp som slutade i svenskt rekord. The Owners Trophy satte en högklassig punkt på V86.

– Han gillar inte ”stop-and-go” och idag fick han det lopp han ska ha, sade tränaren Jerry Riordan sedan Zarenne Fas fått nosen först i onsdagens huvudlopp.

Uttrycket ”stop-and-go” refererar till travlopp med kraftiga temposkiftningar, i regel sådana som går snabbt från början, långsamt mitt i och sedan snabbt till slut. Det är också det normala upplägget för trav på mindre banor och vanligt i Norden och Italien vilket leder till att en hög andel hästar vinner från ledningen.

Kontrasten finns i USA och i viss mån Frankrike där fler lopp körs i jämn fart. För att det ska ske på svenska tusenmetersbanor krävs i regel att kuskarna där framme kivas om positionerna och det var precis vad som hände i The Owners Trophy.

Efter en långsam start satte Kim Eriksson resolut fart i tredjespår bakom Daniel Redéns nyförvärv Ready Tonight, men fick svar av Wish Me Magic som i sin togs emot av snabbstartande Condior. Det gjorde att den senare kom upp till varvet på snabba 1.12,6.

För de härdade gulddivisionarna på tillägg blev det biljetten in i loppet. Först kom Beartime med en hastig attack på sista långsidan, men fångades upp av Ready Tonight som övertog kommandot. När dessa duellerat stormade Antonio Trot fram och kopplade grepp, men hade i sin rygg Zarenne Fas.

– Det gick väldigt fort, så vi hade fullt sjå att hänga med där bak. När vi kom ikapp klungan 1 200 kvar så styrde jag på och fick bra ryggar. Men det var lite svårt att få ut honom i banan så det blev bra när vi kunde komma invändigt, förklarade Magnus A Djuse sin genialiska segerväg då han skar ner framför tappre Ready Tonight 100 kvar och kunde slugga sig förbi i allra sista steget.

Segertiden 1.11,7/2 160 meter innebar svenskt rekord för utlandsfödda äldre hästar.

– Hästen blev väldigt sjuk efter vintern i Frankrike och det var härligt att se honom tillbaka idag. Han gillar inte ”stop-and-go” och idag fick han det lopp han ska ha. Han är inte så lätt att styra, det är som att köra en bil med en stor motor, men en dålig ratt. Men vi jobbar på det, sade en nöjd Riordan som kunde räkna in 200 000 kronor i hästens första sulkyseger på nästan ett år.

Och det kan dröja länge till nästa gång.

– Vi siktar på att åka ner till Frankrike och prova monté den här vintern också. Montéloppen passar honom bättre eftersom det brukar bli full fart hela vägen, förklarade segertränaren.

Stenströmers nästa stjärna
Eriksson/Redén behövde emellertid inte åka hem tomhänta eftersom Onion San Tooma dessförinnan spårat runt om i tilltalande stil. Åby har valt sin egen väg för att undvika ”stop-and-go” med två open stretch-spår över upploppet.

Det leder ofta till mer körning om ledningen och högre tempo, men den här kvällen var det ingen vinnare på V86 som använde ”snikspåret”. Peter Untersteiner och Quenchless Tile eldade undan i smått överlägsen stil från ledningen medan Anders Svanstedt och Starbec’s A. to Z. blåste förbi konkurrenterna i ett stayerlopp där farten skärptes för varje varv.

Ulf Stenströmer lyckades med konststycket att vinna de två första avdelningarna. Sannerligen ingen lätt sak under en Xpresskväll.

– Jag är jättestolt över hästarna, mös Stenströmer som själv var på Åby där han fick se sin segermaskin Calamari krossa motståndet utvändigt, men som så ofta skära ihop i travet sista biten.

– Calamari är helt makalös. Det är fruktansvärd inställning på den hästen, frågan är om jag haft någon häst med sådan inställning. Får jag till aktionen på honom till hundra procent så blir det min nästa stjärna, förklarade Stenströmer som därefter kunde snegla mot Solvalla och även se sitt nyförvärv Match’em sänka konkurrenterna den tunga vägen för Ulf Ohlsson.

Vann trots stor galopp
För omgångens två storfavoriter blev det tidig galopp. Betting Pacer sedan hon blivit av med ledningen i ett lopp som föregicks av både omstart och avbruten start bakom bilen.

Det öppnade för kvällens knall då Carl Johan Jepson smög snyggt med Björn Goop-tränade Beauty Wind som avgjorde lekande lätt i ett överpacat lopp. Viking Brodde hade däremot inget att skylla på då han inte alls ville gå iväg från sitt bakspår i amatörloppet. Men trots att markförlusten blev stor så dånade han runt konkurrenterna i spåren.

– Han är lite ivrig från början och får tusen ben, men det var bara att ta det lugnt och hålla tungan rätt i mun. Sedan var jag aldrig orolig, jag körde ju åt (Timo) Nurmos, konstaterade forne storkusken Carl-Erik Lindblom som vunnit över 3 400 lopp och nu knep sin största segercheck sedan 2014.

Den upphämtningen hindrade miljonutdelning på V86 där åtta rätt betalade 216 088 kronor.

Se även dagens V86 resultat onsdag 31 augusti 2022

Robin Johansson, Kanal 75