För tre månader sedan hade han aldrig tävlat. Nu ståtar han med sex raka segrar. Thai M. Square presenterade sig för den breda travpubliken när han på onsdagen vann på V86.

Den här veckan avgjordes V86 på Bjerke i den norska huvudstaden och hästen som stack ut var Thai M.Square. Fyraåringen hade visat exceptionell talang vid fem raka triumfer och när han nu startade med sämsta tänkbara utgångsläge, spår tolv bakom startbilen, fortsatte han att imponera. Som vanligt satt hästens tränare Pål Buer i sulkyn och efter en lugn start körde han fram utvändigt om ledande Pagadis Pride varvet från mål. Ledaren stretade emot berömvärt men åt Thai M.Square fanns inget att göra. När Pål Buer manade på sin springare i slutkurvan kopplade han grepp och över upploppet tågade han ifrån till säker seger i sin lite tröga stil.

– Han är lite väl flegmatisk så jag fick påminna honom om stundens allvar, men då svarade han fint och han vann ganska kontrollerat i dag också, sa Pål Buer om sin derbykandidat.

– Han har först och främst väldigt fin styrka men det känns som att han har bra toppfart också. Han känns som en ganska komplett häst och han är inte alls vässad, så jag tror att det finns utveckling i honom. Det är en division upp till derbyt men han är i alla fall en kandidat.

Stallkamraten slog till när favoriten svek
Frode Hamres segervane fyraåring Skate Trix spelades till stor favorit men stod inte pall för tuff press av Jane Hall. Den senare gjorde en heroisk insats och tog ner favoriten, men tvingades ge sig mot Frode Hamres andra häst i loppet, Per Oleg Midtfjeld-körde Oz, som spurtade till seger från andra par utvändigt.

– Skate Trix gör inget dåligt lopp men även om vi fick öppna snabbt tycker jag att han skulle ha hållit undan för att få fullt godkänt. Men som jag sa före loppet var Oz tidig om det blev favoritfall för det är en riktigt fin häst, kommenterade Frode Hamre, som räknade in ytterligare en tränarseger när Eirik Höitomt satte dit M.S. Star Trotter från ledningen.

Jane Halls tränare Bo Westergård tog revansch med Jackpot B.R., som stod för en minst sagt svettig prestation. Trots att han galopperade före start och tvingades lägga en speed för att hinna ikapp startbilen, och sedan forcerades till positionen utvändigt om ledaren, pulveriserade han motståndet och stack undan till överlägsen seger.

– Han slog på en galopp vid uppkörningen bakom bilen och då såg det mörkt ut, men han fann travet i rättan tid. Sedan blev det tredjespår i första sväng men det gick ganska långsamt mitt i loppet och jag hade egentligen full kontroll redan på sista bortre långsidan. Då satt jag bara och sparade på krafterna. Det är en bra häst det här! sa Bo Westergård efter hästens tredje raka fullträff.

Gentletron stod också i en klass för sig när han i händerna på Eirik Höitomt dundrade ifrån motståndet efter att ha pilat till ledningen från spår åtta bakom startbilen.

– Vi har byggt upp honom steg för steg och nu får vi lite betalt för allt vi har gjort, tränaren Kjetil Helgestad.

Jackpot på milebanan
I kallblodsloppet gick Kari Kristensen-tränade Rinde Thorvald undan från ledningen utan att behöva spela ut hela sitt register.

– Det var en stark prestation. Han var väldigt fin i dag och vann enkelt med huvan kvar på öronen. Han är startsnabb och försvarar sig bra i ledningen, sa trippelsegraren Eirik Höitomt.

Övriga lopp inom V86 vanns av Geir Vegard Gundersen-tränade Imperatur Am (Magnus Teien Gundersen) och Rune Flaskeruds Miss Pepper (Åsbjörn Tengsareid). Åtta rätt på V86 delade ut 3 288 kronor och sju rätt 31 kronor. Sexrättspotten frös inne och därmed väntar en jackpot när V86 nästa vecka avgörs på Sveriges enda milebana Tingsryd.

Se även dagens V86 resultat onsdag 1 juni 2022

Ola Johansson, Kanal 75