Nu har Havglimt hittat toppformen. Öystein Tjomslands toppkallblod tog första segern sedan fyraåringssäsongen på imponerande sätt.

V64 Xpress delades mellan Bergsåker och Åby på fredagskvällen. Aftonens mest imponerande seger i Sundsvall stod Havglimt för. Norrmannen som vann det svenska derbyt 2020 hade varit segerlös de senaste två säsongerna, men i denna hästens tredje start för året var det tydligt att kallblodet verkligen hunnit bli varm i kläderna.

Vinsten i Hästägarkannan togs i riktigt rejäl stil. Öystein Tjomsland tog sig, trots dubbla tillägg, tidigt fram utvändigt ledaren och kopplade grepp drygt 200 meter kvar. Bakom skuggade fine Ulvsåsen och i spåren spurtade Smedheim Solan – men förgäves. Havglimt försvarade sig med bravur.

Äntligen satt den för Sweetman
En annan som verkligen ordnade en efterlängtad seger var Sweetman. Lars I Nilsson-miljonären hade inte fått till det på sistone, men kvällens förutsättningar på Åby var helt i hästens smak. Stefan Persson körde Sweetman till täten ur första kurvan och där trivs valacken som fisken i vattnet. Guzz Mearas avslutade förvisso pilsnabbt invändigt på upploppet, men för sent för att på allvar hota ledaren.

Final Whistle i sin egen klass
Final Whistle var mest streckad i inledningen av V64. Helt korrekt av spelarna. Mattias Djuse körde valacken till ledningen med två varv kvar av stayerloppet och sedan var det ridå för motståndet. Ledaren lämnade fältet för mycket lätt seger i läcker stil. Välförtjänt första årsseger för Stella Nova Race.

Thomas Uhrberg satt vid ratten bakom Ulf Stenströmer-stoet som spurtade vasst och fick nosen först i den täta slutstriden i ett lopp som avverkats i uppskruvat tempo. Kämpaseger för Underbarosåfin. Femåringen, körd och tränad av Henrik Svensson, fick ingen lätt resa men arbetade säkert ned ledaren på sluttampen. Fjärde segern på dubbelt antal starter i år för hästen. Mycket fin insats av Aperol Broline.

Stoet från Johan Untersteiners stall hamnade tidigt långt bak i fältet, men tuffade på, tog sig ned invändigt och avslutade virvlande på open stretch. Det tillräckligt snabbt för att hinna fram till segern. Sju rätt på V64 resulterade i 3856 kronor. Sex rätt 74 kronor och fem rätt 12 kronor.

Se även dagens V64 resultat fredag 5 augusti 2022

Daniel U. Olsson, Kanal 75