En förkrossande uppvisning. Phoenix Photo svarade för dagens prestation i snöyran på Östersundstravet.

– Det såg läskigt bra ut, konstaterade tränaren Svante Ericsson.

I årsdebuten flög han över mål efter sen lucka. På lördagen bekräftade Phoenix Photo intrycket då han motsvarade sin position som omgångens näst tyngsta favorit i bländande stil.

– Det kändes bra hela vägen, konstaterade körande Örjan Kihlström på sitt typiska manér sedan han via tredjespår styrt fram utvändigt om ledaren, hållit uppe tempot och bara åkt ifrån tröttkörda konkurrenter över upploppet.

För tränaren Svante Ericsson blev det firande på avstånd.

– Vi är ett helt gäng som sitter i stallet och följde loppet. Det blir nervöst när det ser så bra ut, konstaterade Ericsson som uppenbarligen hittat nya nycklar i den nyblivne åttaåringen som alltid haft problem i kurvorna, men nu såg oslagbar ut hela loppet.

– Det såg läskigt bra ut, då blir det extra nervöst. Han har alltid haft inställningen, så har vi fått jobba med att få honom att trava, sade Ericsson som vid årsskiftet tog över pensionerade Hans-Owe Sundbergs träningsgård Nygård i Nykvarn, vilket uppenbarligen är något som Phoenix Photo uppskattat.

– Det som hänt är efter att vi började träna på de nya banorna. Han verkar ha fått en kick mentalt och blivit starkare i kroppen, förklarade Ericsson vars hela stall fått ett lyft och ståtar med makalösa 45 i segerprocent sedan nyår.

Dubbel för Skoglund
Dagens kusk blev Rikard N Skoglund som rivstartade omgången med en dubbel. Robert Bergh-tränade Chestnut Bojje placerades utvändigt om ledaren och bjöd på en härlig styrkedemonstration i Sanitys lopp.

– Han trivs bäst när han är med där framme, men det är inte alla hästar som har den moralen och kan gå utvändigt gång på gång. En beundransvärd prestation, konstaterade Skoglund som därefter svingade sig upp bakom Magnus Träffs Gladiator Mearas och valde motsatt taktik då han körde till spets och släppte till andrahandsfavoriten Rulle Roc. Stallkamraten Cornerstone slet på banan och kunde inte täppa till utvändigt. När luckan kom speedades ledaren ner efter behag.

– Jag såg att brodden i framskorna på Cornerstone inte var någon hit. Däremot hamnade Gladiatorn precis där vi ville ha honom, konstaterade Träff som alltså fick fira trots favoritfallet och berömde sin oväntade vinnare.

– Det är en häst med hög kapacitet, men som haft bekymmer med aktionen. Jag har fått fantastisk hjälp av en tjej som heter Sofie Nilsson som fått ordning på honom, berättade Magnus Träff.

Andra ytter från tillägg
Mats E Djuse var den som brände med Cornerstone, men revanscherade sig genom att spåra från start till mål med Håkan Wallberg-tränade Alert Kronos trots en startrusning i 1.10-fart första halvvarvet.

– Det kändes som att öppningen blev för tuff, men han gjorde det bra som kunde hålla undan. Att starta på kort distans passar honom, sade Djuse som tittade långt efter omgångens största favorit Black and Quick – vilken var chanslös efter att ha backat ner i kön.

Och det gällde att sitta långt fram tidigt för att få något med. Det gjorde Jan-Olov Persson som hittade andra ytter från tillägg med Bellfaks som fick snabb revansch för den snöpliga målgaloppen i senaste starten.

Stefan Arvidsson hade många spännande chanser på förhand och fick åka hem med en seger sedan Vilja T.Y.C. speedat ifrån konkurrenterna i överlägsen stil för Daniel Wäjersten. Lars Wikströms formkort Huddlestone satte punkt för omgången genom att leda runt om för Henrik Svensson och såg till att hålla nere utdelningen på V75 till 5 717 kronor för sju rätt.

Se även dagens V75 resultat lördag 29 januari 2022

Robin Johansson, Kanal 75