Jerker Bjurman kvalade på torsdagen in tre hästar till Storkiteriet och Stoderbyt för kallblod i Norge.

– Det är den roligaste travdagen i mitt liv, säger Skellefteåtränaren.

Jerker Bjurman hade med sig fyra hästar till uttagningsloppen på Bjerke och utöver Saga Kiro, som galopperade bort sig, bärgade samtliga finalbiljetter. Fyran i svenska Kriteriestoet, Sonja Kiro, vann sitt uttagningslopp till Stokriteriet via ledning från start till mål.

– Hon brukar bara göra det hon behöver och har inte velat vara först så ofta. Jag sa därför till kusken att ta en bra rygg så är du tvåa i mål med henne, för hon hänger med vem som helst men springer inte ifrån någon. Och så bara vinner hon.

– Men jag sa också att det fanns en passus som var att vi har aldrig dragit snöret till propparna, ”gör vad du vill med den informationen”, berättar Jerker Bjurman för skellefteatravet.se.

I slutkurvan drog Dag Sveinung Dalen tussarna hur hästens öron och över upploppet stack Sonja Kiro undan till ohotad triumf. Finalen i Stokriteriet körs på Bjerke 10 september och samma dag avgörs Stoderbyt, dit Jerker Bjurmans duo Wik Viktoria och Mira Kiro kvalade in genom att sluta tvåa i sina uttagningslopp.

– Bjerke är lejonets kula verkligen, det blir inte bättre kallblodshästar och motstånd än så här. Alla de bästa är där – och vi är med och hugger, det är helt fantastiskt, säger Bjurman,

Ola Johansson, Kanal 75