Gävletränaren Oskar Kylin Blom fick för fem år sedan en rivstart som nyblivet proffs. Men med framgångarna följde också en press som var svår att hantera.

– Hade jag vetat då vad jag vet i dag så hade jag inte blivit så utmattad, i dag är jag trygg i mig själv och har mer rutin, säger han.

Nu får han fler råd, tips och verktyg för framtiden då han är en av sju trav- och galopptränare som är uttagna till utvecklingsprogrammet ATG Talang.

På schemat i utvecklingsprogrammet ATG Talang finns allt i från fysisk träning och kost till teambuilding, ledarskap, etik, ekonomi och medieträning. Tanken är att ”boosta” deltagarna och ge dem hållbara rutiner och förutsättningar till en lång karriär inom trav- och galoppsporten.

– Det ska bli intressant att ha travfantasten och den före detta fotbollstränaren Hasse Backe som mentor när det gäller att bygga ett lag, säger Oskar.

Han ser också fördelarna med att utbyta erfarenheter och ta lärdom av de övriga deltagarna i gruppen.

– Jag kan ta upp saker som har uppstått under min tid som tränare och bolla det med övriga. Vad kan jag göra bättre nästa gång? Jag har gått ledarskapsutbildning tidigare men detta är individanpassat och målet är att bli en bättre ledare och travtränare i alla delar, säger han och konstaterar att det är svårt att alltid göra alla nöjda.

– Jag hoppas få råd och tips på hur man strukturerar livet för att kunna nå ut till alla. Vad ska man ta hjälp med när verksamheten växer till exempel?

Oskar nämner att en bra hemsida är till stor nytta då media och spelare ständigt söker information om stallets hästar.

– Jag pushar även skötarna att ha en tät kontakt med ägarna. De känner sina hästar utan och innan och kan ge mycket information som jag inte alltid kan bidra med. Det i sin tur gör att ägarna känner sig än mer delaktiga och det är väldigt viktigt, säger han.

Framgång skapade press
Som tränare sedan fem år inser Oskar att det finns massor som han önskar att han vetat när han drog i gång.

– Oändligt mycket! Till exempel personalbiten och hur man ska tackla saker och ting. Man utvecklas hela tiden som person och det känner jag verkligen att jag har gjort under de här åren, säger han.

På gott, men kanske även på ont, konstaterar han och utvecklar:

– Man förändras i olika stadier. Jag vet inte om det är negativt egentligen men jag har gått ifrån att vara en oerhört social person till en person som i dag kan uppskatta ensamheten mer än jag någonsin gjort tidigare. Det behöver ju inte vara fel men det kan leda till att man blir lite svår att nå och det sociala livet blir lidande, berättar han.

Antonio Tabacs framfart med fem raka segrar på V75® under Oskars första år som tränare ledde till stor uppmärksamhet. Det kan låta lyxigt att ha stora framgångar tidigt i karriären, men det innebär också en plötslig press.

– Jag älskar den här sporten och nervositeten men den gjorde mig också matt. Jag var inte beredd på allt fokus och höga förväntningar vecka ut och vecka in. Jag kände inte samma glädje. Till slut kände jag mig helt tom efter segrarna, tom och väldigt trött. Hade jag vetat då vad jag vet i dag så hade jag inte blivit så utmattad, i dag är jag trygg i mig själv och har mer rutin, konstaterar han.

Han betonar att han tycker om uppmärksamheten och att folk vill komma till gården och hälsa på.

– Jag älskar det, det är ett bevis på att vi gör något bra men där och då hann jag inte med mig själv och allt annat.

I ATG Talang läggs en hel del fokus just på idrottspsykologi, något som Oskar menar kommer att vara till stor nytta.

– Alla vill vi utvecklas och det är bra att få verktyg för framtiden. När det går spikrakt uppåt så tappar man lätt någon del och då får man backa och fånga upp det igen. Det gäller att behålla lugnet, inte stressa fram något.

Rådet till andra som är nya som tränare handlar just om att behålla lugnet och att inte göra stora förändringar i panik.

– Det är frustrerande när det går dåligt men saker måste få ta sin tid. Om man börjar klura för mycket så kommer man att göra många och stora förändringar samtidigt och det funkar inte. Jag följer devisen att göra små förändringar och sedan låta det gå en tid före utvärdering. Man måste lita på det man gör och jag tycker att jag har lyckats relativt bra med det, säger han.

Tränar- och kuskchampion på hemmabanan
När Oskar ombeds plocka fram det största hittills meritmässigt väljer han inte en seger på travbanan utan i stället det faktum att han satsat hårt och att stallet växer stadigt. Företaget har i dag snart åtta anställda, mycket extrapersonal och på listan finns 73 hästar.

– På kort tid har jag köpt en egen gård och driver en fungerande verksamhet där vi har fått med allt fler ägare på resan, det är jag stolt över, säger han.

I fjol blev Oskar både tränar- och kuskchampion på hemmabanan i Gävle. Senast en hemmakusk tog championtiteln var för 41 år sedan.

– Jag är jättestolt över Gävletravet. Jag vill pusha alla som hör till banan, vi måste vara att lag och ett ansikte utåt. Vi drar alla vinning av framgångarna och är starka tillsammans. Ju bättre det går för banans aktiva desto högre status får vi i Sverige.

Åsa Elmroth