Sex gånger försökte han vinna Prix d’Amérique med Timoko. Det blev en andra- och en tredjeplats som bäst.

– Inget illa emot Timoko men jag tror Etonnant har ännu mer klass, säger tränaren Richard Westerink.

Det var i Prix du Bourbonnais 12 december som Etonnant plötsligt klev fram som en av vinterns stora utmanare till Face Time Bourbon. Richard Westerinks urstarke Timoko-son fångade in storfavoriten på linjen.

– Jag hade inte vässat honom. Vi trodde egentligen att vi tävlade emot en oslagbar häst, men ingen häst är oslagbar. I starten före i Prix de Bretagne var vi tvåa bakom Face Time Bourbon men nu var marginalen på vår sida, säger Richard Westerink.

I söndagens Prix d’Amérique hoppas holländaren Westerink få den seger han saknar.

– När jag var liten så drömde jag om Elitloppet och det loppet har jag vunnit två gånger med Timoko. Han var en exceptionell häst.

Timoko försökte även vinna Prix d’Amérique och det blev totalt sex starter i det franska storloppet:

  • 2012 5:a (Ready Cash vann)
  • 2013 7:a (Royal Dream)
  • 2014 5:a (Maharajah)
  • 2015 3:a (Up And Quick)
  • 2016 2:a (Bold Eagle)
  • 2017 oplacerad (Bold Eagle)

Superjobb i Bordeaux
Etonnant gör sitt första försök att vinna Prix d’Amérique. Formen vässades i ett lopp dagen före nyårsafton i Bordeaux där han slutade åtta i mål.

– Han hade en besvärlig uppgift på förhand, stod ensam med 50 meters tillägg och han gick med tunga skor. Det var bra träning. Det var några som inte var lika nöjda men det spelar ingen stor roll. Det viktiga var att jag var nöjd, han gjorde ett superjobb, säger Richard Westerink.

Åttaårige hingsten Etonnant är en son till Timoko och mamman Migraine var en väldig bra montéhäst och vann bland annat klassiska storloppet Prix du President de la République.

– Timoko levererar väldig bra hästar. Avkommorna är snälla, inte tidiga men väldig tuffa. Direkt när jag såg Etonnant trodde jag på honom. Jag vet inte varför, men han hade något extra jämfört med andra hästar. Etonnant är hård, har mycket fart och kan hålla hög hastighet länge. Minus är att han inte är särskilt speedig när han ska accelerera.

– Precis som Timoko passade ihop med Björn Goop så passar Etonnant ihop med Anthony Barrier. Anthony tror verkligen på hästen och använder honom rätt, det är jätteviktigt.

– Jag ser fram emot Prix d’Amérique. Men allt måste stämma om man ska vinna, allt här hemma och ända fram till start, sen är startmomentet ett krig och kusken måste ta rätt beslut i loppet. Det är inte ett lätt lopp att vinna. Jag hade Timoko redo till 120 procent men vi klarade inte av att vinna. Inget illa emot Timoko men jag tror Etonnant har ännu mer klass. Jag tycker det ser väldig bra ut på förhand, men vi kan lika gärna vara femma som högst upp på podiet.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75