Upploppet senast var det bästa han känt av hästen på fransk mark. Det var ordentlig power i sexårige Power. Men att sträcka sig så långt som att tro på seger i världens tuffaste travlopp Prix d’Amerique?

– Han kändes ruskig. Men en tredje-fjärdeplats skulle vara en stor framgång, säger Robert Bergh.

På söndag är Robert Bergh med i leken igen Prix d’Amerique. Järnhästen Hilda Zonetts fjärdeplats 2005 är stallets bästa resultat så här långt i styrkeprovet och Bergh hoppas på en liknande placering med Power. I fjol var hästen inte som bäst i debuten i Prix d’Amérique. Segern i storloppet Prix de Croix två veckor innan det stora slaget gjorde att man bestämde sig för att våga med hästen.

– Men det blev ett lopp för mycket där och vi blev oplacerade. Han har ju annars ett väldigt bra facit på Vincennes. Och senast kändes det verkligen som att han tuffat till sig av att tävla på Vincennes, säger Robert Bergh.

Förra vintern matchade han hästen i tre lopp på den svarta banan i Paris. Samma höst hade Power vunnit Europaderbyt på Vincennes och etablerat sig som en runner up i Paris. Efter plumpen 2020 är Power fortfarande en häst på väg upp. Robert Bergh tror att han har en kandidat för europaeliten i sexåringen, om än på lite sikt.

– Att han har lyckats så bra på fransk mark i de stora loppen gör honom unik på det sättet av hästarna jag haft. Efter Prix d’Amerique i fjol bestämde vi att han skulle gå till avel för att sedan få ladda om för en ny vinter här nere. Att tävla så mycket på Vincennes som han har gjort är det få fem- och sexåringar som gjort överhuvudtaget och det kommer säkert mycket hårdhet ur det här.

Lyft för framtiden
Om allt fungerar på söndag planeras en start i medeldistansloppet Prix de France första söndagen i februari. Sprinterloppet Grand Criterium de Vitesse i Cagnes-sur-Mer i mars ligger också i planeringen.

– Sedan får han göra bokslut här i Frankrike. Erfarenheterna härifrån tror jag kan lyfta honom enormt när han sedan ska tävla på tusenmetersbana i Sverige, säger tränaren i telefon från träningsborgen på Grosbois under onsdagen i Prix d’Amerique-veckan.

”Gick ruskigt senast”
Comebacken på Axevalla i oktober slutade med en andraplats. I december fortsatte bygget med två starter på Vincennes. Sjundeplatsen i Prix de Belgique för två veckor sedan var ett fint formbesked enligt Bergh.

– Han spurtade mycket bra. Trots att Power ju har vunnit på Vincennes och allting, var nog det här det bästa trycket jag känt i honom av alla lopp han gått här nere. Han gick ruskigt, ett enormt bra tryck.

Storfavoriten Face Time Bourbon ströks i veckan – vad kommer det att göra för loppet?

– Det var ett litet ljus som tändes för oss andra nu. Många hade nog redan gissat hur loppet hade blivit på söndag om han hade varit med. Face Time Bourbon hade fått ta över efter tusen meter eller något sånt och förmodligen bara vunnit. Nu blir det ett helt annat lopp.

Du skrällde i Elitloppet med Nahar och hade känsla för att det skulle kunna gå vägen på Solvalla trots att ni slog ur underläge. Skrällfeeling på söndag med Power?

– Nej, det är inte den känslan i kroppen. För att så många som möjligt ska förstå kan man säga att det nästan är två olika sporter, Elitloppet och Prix d’Amerique. För fransmännens lopp krävs helt andra tankar och andra förberedelse för att lyckas och sedan är det loppet med 16 hästar då. Nahar var också i den där perioden i livet där vi hade fått fram all hans kapacitet och hade kunnat börja köra honom barfota och så. Det var många saker som stämde med honom. Power har ett år kvar kanske innan hans peak kommer i karriären.

Vad kan det bli för en placering på söndag om känslan är rätt när du åker ut till loppet?

– Jag har hela tiden haft som tanke att vi ska vara trea-fyra i Prix d’Amerique. Det är mycket bra att vara på pallen eller strax under i det här loppet, säger Robert Bergh.

Mikael Wikner, Kanal 75