Daniel Wäjersten fick ta emot en fix och färdig stjärna i början av året. På måndagen fick Fifty Cent Piece årsdebutera i ett vanligt lunchlopp på Dannero och för favoritspelarna blev det nervöst då stoet hann fram först på mållinjen.

– Ja, det var en bit fram men det har vi sett förut att hon lever mycket på sin inställning!

USA-födda Fifty Cent Piece vann alla större lopp hon ställde upp i under fjolåret för Robert Bergh och kunde triumfera i Drottning Silvias Pokal, Stosprintern och Breeders’ Crown för fyraåriga ston. Berghs samarbete med ägaren SRF Stables upphörde dock efter den framgångsrika säsongen och Fifty Cent Piece kom i Daniel Wäjerstens träning i Sundsvall.

De här var i januari och Wäjersten har låtit stoet få tid på sig. Stallet har haft som mål att Fifty Cent Piece ska vara som bäst i ett lopp för femåriga ston under Halmstadravets helg med Sprintermästaren i juli.

– Vi hoppas att hon ska vara på topp då och leverera lika bra som hon gjorde i fjol. Vi vet ju att det är en topphäst så vi hoppas att vi ska lyckas riktigt bra med henne och att hon ska dyka upp i lite större sammanhang, sa Bergsåkerstränaren efter måndagens seger i ett lunchlopp på Dannero.

Fifty Cent Piece spelades ner till bottenoddset 1,22 på vinnarspelet i loppet med sex hästar. Stjärnan stod med 40 meters tillägg och Daniel Wäjersten gjorde sig ingen brådska.

”Ungefär som jag förväntade”
När tempot skruvades upp sista varvet av ledande Mathias Andersson bakom Zerozerosette låg Fifty Cent Piece sist i fältet. Wäjersten väntade även ut Ready For More och Micael Melander och fick draghjälp fram på den sista bortre långsidan.

Zerozerosette höll jättebra och var nära att hinna undan. I de sista stegen kunde dock storfavoriten sätta nosen först. Segermarginalen skrevs till ”hals” med tre hästar på linje.

– Jag hade 1.12,5 sista 2000 meterna och då gick det snabbt på den sista långsidan. Det var ungefär som jag förväntade mig. Hon är lite småtrög och kämpade på. Jag är nöjd att loppet utvecklade sig som det gjorde och att hon fick gå som fortast över upploppet, sa Daniel Wäjersten.

30 000 kronor lades till Fifty Cent Pieces konto med drygt 4,3 miljoner kronor. Segertiden skrevs till 1.13,3 över 2 180 meter.

Mikael Wikner, Kanal 75