Färre hästar och en nydanande träningsbana. Det har gjort Henrik Svenssons stall till rena segermaskineriet. På lördag den 27 augusti 2022 jagar man nya triumfer på Bergsåker.

– Det är klart att vi har siktat mot den här omgången, det är ju vår största tävlingsdag på hela året, säger hemmatränaren.

Seger i var fjärde start. Det är stall Svenssons facit under 2022. En helomvändning mot hundåret 2020 som slutade med futtiga fem i segerprocent och under miljonen insprunget. En missräkning som fick Svensson att se över sina träningsrutiner och investera i en väldigt sällsynt form av träningsbana.

Backträning är ett väl beprövat recept, inte minst i trakterna kring Matfors där Henrik Svensson håller till. Det var i det kuperade landskapet som Åke Svanstedt formade sina första stjärnor inklusive Zoogin. Även Stefan Hultmans många topphästar med Maharajah i spetsen byggde upp sin styrka genom att nöta många pass uppför.

Back- och sandträning i ett
Det nya heta stavas emellertid djupsandträning där Daniel Redén är galjonsfiguren som formar världsstjärnor i parti och minut på sin sugande nästan degliknande rakbana utanför Enköping.

Gemensamt för träningsmetoderna är att man kan bygga styrka och kondition utan att köra fort. Något Henrik Svensson tog fasta på när han för två år sedan började bygga sin motsvarighet – en sandbacke.

– Jag har alltid haft en jättefin backe med fast underlag, men nu bestämde jag mig för att testa att bygga en backe med sand, som komplement, förklarar Svensson och utvecklar:

– Den är bara 300 meter lång, men det räcker. Det går så pass tungt för hästarna att de hinner bli trötta trots att vi kör väldigt långsamt, strax under treminuterstempo.

Hur många intervaller kör du i sandbacken?

– Vi varierar med vanliga backen som är 600 meter lång. Totalt går hästarna tio intervaller, fem i sanden och fem på fasta. Med ganska kort vila mellan varje intervall.

Vad märker du för skillnad på hästarna?

– Att de blir starkare. Framförallt märker man det i loppen. De orkar mer. Jag tycker att det har fungerat utmärkt.

Vill få in nya hästar
När resultaten dalade blev stallet av med många hästar. Numera har man 18 i stallet.

– Vi hade mycket mer häst tidigare, men det har varit svårt att få in nya de senaste åren. Däremot tycker jag att kvaliteten på individerna har höjts i år och det syns även på resultaten. Jag är väldigt nöjd med den segerprocent vi lyckats hålla, även om den gått under 30 nu. Samtidigt vet jag att det är väldigt svårt att hålla sådana resultat om man inte får igång en ruljangs och det kommer in nya hästar. Går de bra och tjänar mycket pengar ett år är det tufft att upprepa resultaten i högre klass nästa år. Med det sagt så är jag nöjd med hur stallet ser ut för dagen, även om jag gärna skulle ta emot några nyförvärv.

Vässat på rakbanan
Nu vankas V75 hemma på Bergsåker som arrangerar sin största dag för året. Henrik Svensson har med två egentränade hästar som båda haft lördagens lopp i sikte en tid.

– Ja, givetvis är det här en helg som man vill vara med och laddar lite extra för. Det är vår största dag för året och vi kommer att ha ett litet arrangemang på stallbacken för hästägarna. Då vill man förstås att hästarna ska prestera på topp.

Först ut är segerstaplaren Underbarosåfin (V75-1) som vunnit 9 av 19 starter och senast mosade sina konkurrenter i ett halvstort lopp på hemmaplan från dubbla tillägg.

– Jag var väldigt nöjd med honom förutom att han sprang och bröt i första sväng, till och med så att han tog ett par galoppsteg. Det är en egenhet han har och det var synd på läget eftersom det blir värre bakom andra hästar och när han måste springa en bit ut. Går han på innerspår är det inga problem, och allra bäst är han i ledningen. Dit kommer vi inte den här gången, men han kan spurta också, det visade han i starten innan då han gick ruskigt fort över mål.

Har du vässat honom något extra inför det här loppet?

– Det är egentligen ingen häst som man vässar i jobben eftersom han kan vara hetsig av sig och alltid tränar i rygg. Men i söndags fick han springa på vanliga rakbanan för första gången i livet, han har bara träna i backarna annars. Han sprang i rygg då också och var faktiskt väldigt lugn och fin, det var positivt. Jag kan inte lova att det ska göra honom rappare i loppet, men man kan ju alltid hoppas. Vi ändrar inget och spåret gör att vi behöver en hel del tur för att vara med i segerstriden.

Fungerade perfekt utan skor
Mer positiva är tongångarna kring Mon’s Tornado (V75-2), en fyraåring som kom till stallet helt utan meriter i början av året och aldrig varit sämre än trea i nya regin. Senast i V75 då han spurtade vasst efter strulig inledning.

– Vi provade honom barfota för första gången då och jag var väldigt nöjd med utfallet, så det blir samma på lördag. Fyra veckor är egentligen lite för långt mellan starterna, men han gick med Underbarosåfin på rakbanan och kändes också jättefin så jag räknar med att formen är intakt ändå. Han ska i alla fall inte vara sämre än senast.

Han har tagit sina segrar från spets och dödens, hur ser du på taktiken?

– Tyvärr är han inte speciellt snabb ut och kan inte köra om ledningen. Men jag kommer att ladda det som går för att hamna så långt fram som möjligt. Jag tycker att det är en häst som ska kunde hävda sig på V75 framöver och håller honom som min bästa chans på lördag. Inga ändringar där heller, säger Henrik Svensson som är förstekusk på kollegan Lars Wikströms Gumman Sisu (V75-4).

– Hon har utvecklats väldigt mycket sedan hon kom till Lars. Det var en P21-häst som fick börja i sådana lopp och vi trodde väl inte jättemycket på henne, men hon har blivit bättre hela tiden. Däremot tycker jag att hon har gjort sina allra bäst lopp då hon suttit med där framme, i ledningen eller rygg på ledaren, och det går inte att nå dit från det här spåret. Men det kan ju lösa sig från sådana här lägen också så helt borta är hon inte på sin fina form.

Robin Johansson, Kanal 75