Maria Törnqvists Fighter Simoni hade tre raka segrar ett tag i höstas. Nu har femåringen gått bra två gånger på raken i V75 bakom tuffe Ikaros Sisu. Åbytränaren är nöjd med läget i onsdagens V86® på hemmabanan.

– Känslan är att han är bäst bakifrån – det är kanon att han har ett bakspår.

Med runt 60 hästar på träningslistan och en rekordnotering för stallet i inkörda pengar under fjolåret har Maria Törnqvist börjat det nya året rätt skapligt. Segern i den fjärde starten under lunchtravet i Örebro i fredags och en andraplats i helgens V75 gör att hon kan känna sig lite lugn i alla fall.

– Det är alltid skönt att knäcka den första nollan för året direkt så där, säger Törnqvist som har sex anställda på lönelistan på gården Däningsholm i Essunga kommun, sju mil söder om Göteborg.

Femårige Fighter Simoni har hon haft sedan han var ett år. Valacken var ingen tidig sort och utvecklingen den senaste tiden är hon hon nöjd med. I höstas hade valacken tre raka segrar innan matchningen började i V75. I december var Fighter Simoni strålande i ett försök i klass II på Åby, senare femma i finalen på Solvalla annandag jul. Båda gångerna har det blivit stryk av Thomas Uhrbergs stjärna Ikaros Sisu.

– Uhrbergs är en topphäst men hade min kommit loss tidigare på Åby så vete fasen hur det hade gått alltså. Min satt ju sist in på upploppet och spurtade jättebra till andraplatsen då, säger hon.

Offensiv annandag jul
På onsdag är det 2640 meter som gäller i V86-7 på Åby. Fighter Simoni har ett niondespår bakom bilen i loppet med tio hästar till start. I klass II-finalen på Solvalla hade Åbyhästen ett tolftespår och slutade femma efter ett avancemang upp utvändigt storfavoriten mitt i loppet.

– Jag vet inte vad Jepson grundade det på, kanske gick det långsamt ett tag där. Vi var nöjda med honom igen och känslan är ändå att han är bättre bakifrån. Så jag tror att det är kanon att han har ett bakspår på onsdag, säger Maria Törnqvist.

Vad säger du om segerchansen?

– Det är väl ett ganska jämnt lopp med tre-fyra hästar som höjer sig över mängden och min är en av dem. Han har bara gått rutinjobb mellan här så att han håller sig fräsch och fin. 2640 meter passar mycket bra eftersom han är mera stark än snabb.

Fighter Simoni verkar vara under fin utveckling?

– Det har alltid varit en kapabel häst. Sedan har han varit lite sen i utvecklingen både i huvudet och i kroppen men växte till sig fint under fyraåringssäsongen. Det är en jättebra häst som vi aldrig testat utan skor ännu eller ryckt tussarna och så där. Så det finns nog en fin fortsatt utveckling i honom under detta året.

Det låter som att du är optimist inför onsdagen?

– Jo, det måste jag vara ändå.

Mikael Wikner, Kanal 75