Senast gick han över mål med gott om krafter kvar och formen pekar fortsatt uppåt. Stefan Arvidsson har tre hästar med sig till V75 Gävle och har höga förhoppningar på Art Brown.

Stefan Arvidsson tillhör Bollnästränarnas räjong och hade ett starkt år i fjol. Stallet körde in över 3,6 miljoner kronor vilket var en ny rekordnotering. När V75 den här lördagen avgörs på den södra grannbanan Gävle, fyller Arvidsson transporten med tre hästar och det är till 5 Art Brown (V75-6) som man hyser allra störst förhoppningar. Valacken har blivit en bekant på V75 och segrade i ett Klass 2-försök på Romme i våras.

Ser man till intrycket som hästen lämnade senast i finalerna på Solvalla, behöver man inte vänta så särskilt länge på en ny rikstototriumf. Art Brown gick som trea i mål med gott om bränsle kvar i tanken.

– Ja, det var full fart hela vägen och han hade väl haft bra chans att segerstrida om loppet blivit kört på ett annat sätt till slut. Jag tycker också formen bara blir bättre på hästen, det känns som att han växer med varje start han gör nu, säger Stefan.

När Art Brown på lördag äntrar Gävles oval då ett Klass 1-försök ska avgöras, står han inför en något annorlunda uppgift. Loppet avgörs nämligen över mastiga 3140 meter med bilstart. Drygt tre varv, med andra ord.

– Det är premiär med så lång distans för hans del, men det är samtidigt inget jag är orolig över då det är en så pass kapabel häst i grund och botten. Får han rätt lopp så ska han vara med och hugga där framme.

Och hur ser rätt lopp ut?

– Han ska gärna ha ett rygglopp i alla fall, ett lopp i ryggar för att spara speeden till den sista biten vore det optimala för hans del. Sedan tål ju hästen att göra jobbet med om det behövs, men man är rädd om honom också. Som sagt, klaffar det är han absolut en av dem som kan vinna.

Toppform men bottenspår
Den tre år äldre brodern till Art Brown heter 12 Axl Brown (V75-1) som startar i Bronsdivisionen och också körs av Erik Adielsson. Och inte heller i det här fallet kan man klaga på formen. Axl Brown blev fast bak i fältet senast på hemmabanan och lämnade ett mäktigt intryck över mållinjen, utan att ha fått använda sina krafter. Startspåret däremot, det går att klaga på.

– Axl Brown känns fantastiskt fin i träningen och han visade väl formen senast i Bollnäs. Det gick sakta under loppet och han satt fast med alla krafter. Nu blev vi väl lite bortlottade den här gången, det blir svårt att vinna från det här läget. Det skulle väl i så fall vara om det går i tufft tempo där framme och de andra hästarna blir lite rakbenta till slut, som han skulle kunna profitera på det, men det kommer behövas en väldig tur.

Har bättre form än raden anger
Stall Arvidssons tredje kandidat i Gävle är 5 Vilja T.Y.C (V75-4), en femåring som nu ska spänna bågen i Diamantstoet. Raden är kanske inte den mest imponerande, med två raka galopper senast, men formen är nog bättre än vad en första anblick av startlistan ger. Per Lennartsson hoppar upp för första gången bakom stoet.

– Hon har galopperat från start bakom bilen två gånger nu utan att vi hittat några speciella problem med henne. Jag tycker formen är bra på henne annars, Örjan (Kihlström) som körde senaste sa innan loppet att hon inte hade kunnat kännas bättre, så formen är nog bättre än raden skulle jag säga. Nu blir det första gången som hon möter så här tuffa hästar och också första starten över lång distans men vi känner väl inte oss helt slagna på förhand i alla fall.

Hon verkar kunna öppna snabbt?

– Hon är rätt så hygglig ur volten, men Per får läsa på och lägga upp taktiken från start. Skulle hon ta sig till ledningen blir det nog i så fall för att skapa sig en bra rygg, jag ser gärna att hon får en resa längs sargen i alla fall.

Daniel U. Olsson, Kanal 75