En omdiskuterad omflyttning stod i fokus under onsdagens V86. Domslutet innebar att målettan Triton dömdes som tvåa för att ha hindrat Wagger Zacker över upploppet.

– Domarna gör nog inte fel, konstaterade den till synes förfördelade kusken Mats Gunnarsson.

En sällsynt situation utspelade över upploppet i V86-4. Mats Gunnarsson och Triton anföll i fjärdespår samtidigt som Torbjörn Jansson fann luckan efter invändig löpning med Juha Koskela-tränade Wagger Zacker. Den senare kom loss i tredjespår och kampen mot mållinjen blev väldigt hård. Men att Triton hade nosen först rådde inget tvivel om samtidigt som det såg ut som att Jansson inte kunde köra för fullt sista biten med sin häst.

Löpningsfilmen visade att det var trångt, men det samlade omdömet från experterna i ATG Live var att andraspårstravande Mats Tooma var minst lika skyldig som Triton till att Wagger Zacker inte fick fritt spelrum. Domarna på Solvalla hade emellertid en annan uppfattning och tog beslutet att ändra ordningsföljden så att Wagger Zacker dömdes som vinnare.

Många kuskar hade nog rasat över ett dylikt beslut, men Mats Gunnarsson tog det hela med ro:

– Jag har kollat om på filmen och då går jag ner lite grann, det är inget snack om det. Hästen blev muskeltrött och krängde till. Sedan tycker jag att hästen innanför går lite utåt också. Men jag går ner, så domarna gör nog inte fel. Det är mer att jag ska flyttas ner än att jag ska bli friad. Det är skönt att det finns det här alternativet ändå så att man får behålla andrapriset, konstaterade Gunnarsson.

Fler favoritsegrar
Det bidrog till att hålla utdelningen låg. Kvällens största skräll kom när Peter Ingves fick bestämma farten till dryga 1.19 första varvet bakom dansktränade Quiz Roc som tackade med att hålla undan för ivrigt spurtande favoriten Green Mamba.

– Det blev lite tight i mål, men hon är i god form och det är en go häst som har alldeles för lite pengar på sig, konstaterade tränaren Morten Melin.

Ledningen var segerreceptet även för Per Henriksen-tränade Broadway Sun som motsvarade förväntningarna som omgångens mest spelade häst för Stefan Persson. Sofia Aronssons Unico Broline fick jobba lite hårdare för att infria kvällens tredje favoritskap då han travade först i andraspår i klungan, långa bakom rusande Maverick Dream – som försvarade sig till kort före mål.

– Han var bra. Vi bestämde oss för att inte kör från start eftersom vi tänkte att han inte kunde nå ledningen. Nu blev det ett väldigt konstigt lopp där han fick gå mycket utan rygg, men han är fantastisk den här hästen. Både stark och snabb och med en jäkla skalle, berömde segertränaren.

Övertygande regidebut av Le Crack Sox
Apropå segertränade så har Timo Nurmos varit varsam med tävlandet under 2022. Queen Ratzeputz var femte starthästen och grejade tredje segern sedan hon kämpat ner Lyckans Cash sista biten för Claes Sjöström. André Eklundh körde till ledningen med Wingait Leif som avlade maiden i ett ihåligt lopp medan Johan Untersteiner hann dit via open stretch bakom Joker of Steel.

Kvällens mest överlägsne vinnare dröjde till avslutningen då Fredrik B Larsson presenterade nyförvärvet Le Crack Sox i lysande författning och åkte ifrån motståndet från spets i tilltalande stil. Utdelningen på V86 stannade vid 12 261 kronor för åtta rätt.

Se även dagens V86 resultat onsdag 12 januari 2022

Robin Johansson, Kanal 75