Omgångens två största favoriter såg till att hålla utdelningen nere på GS75. Irvine Am var överlägsen sina konkurrenter medan Broadway Sun vann på ett mycket ovanligt sätt.

Hemmakuskarna dominerade söndagens omgång på Halmstadtravet. Stefan Persson tog en dubbel genom att leda runt bakom storebror Håkans Wingait Henke och kopierade sedan bedriften med Mikael Fellbrandt-tränade Vikens Ale.

Samma taktik, men i betydligt vådligare manér, använde Hanna Lähdekorpi då hon stod för omgångens knall bakom Global Countess. Utan skor och med amerikansk vagn för första gången nya regin fann det fyraåriga stoet ny motivation och eldade undan i 1.12-fart första varvet, långt bakom sina förföljare. Även om krafterna givetvis tröt så var det ingen som kom i farlig närhet.

– Hon har varit lite stinglös, men hemma i träning har det känts att det borde finnas bra kapacitet i henne. Idag blev det lite för bra, hon var för framåt, men det var tur att vi hade tränat då. Tanken när vi köpte henne var att sikta mot Drottning Silvas Pokal, men hon har inte visat något av värde. Nu kanske det är läge att tänka om, förklarade dagens skrällkusk.

Seger för far och son
Att det även gick att vinna bakifrån visade unge Gustav Johansson som såg ut att bli fastlåst i tredjespår vid ingången till upploppet, men skavde sig loss tillräckligt laglydigt för att få nådiga nicken från domarna bakom Patricia van der Meers Global Barrister. Pappa Håkan B Johansson behövde inte köra med samma marginaler bakom Rick Ebbinges megafavorit Irvine Am som stod i en klass för sig i billig omgivning.

Desto mer dramatiskt blev det för omgångens näst mest betrodda häst Broadway Sun. Per Henriksens högkapable spetsrusare blev denna gång uppfångad utvändigt om ledaren och hade inget att sätta emot när Piccadilly kom flygande i ett makalöst speedryck på sista bortre långsidan för Tyler Mifsud.

Rikard N Skoglund valde att gå ner i rygg på innerspår vilket verkade bli ödesdigert då krafterna tröt på Piccadilly samtidigt som Mad Princess täppte till på utsidan. Men när den senare slog på galopp mitt på upploppet kom luckan och favoritspelarna kunde andas ut.

– Piccadilly kom så snabbt, det var chanslöst att freda oss mot den hästen. I det läget visste jag inte om den var för snabb eller om min häst hade en sämre dag. Då bestämde jag att jag hellre ville gå invändigt. Nu hade vi tur att luckan kom, men sitter jag kvar i andraspår tror jag att vi vinner loppet den vägen också, kommenterade Skoglund efter åkturen.

”Hade inte en aning att han skulle vara så bra”
Ännu värre fartfest blev det då danske tioåringen Andre Ward satte punkt för omgången genom att trava den tredje snabbaste vinnartiden över medeldistans i landet i år. Detta i debuten för en överraskad Steen Juul.

– Jag har tyckt att hästen verkat sliten, men han visade en fantastisk inställning idag. Det känner man först när man kommer ut i lopp, redan bakom bilen märkte jag att han bara ville kriga. Jag hade inte aning att han skulle vara så bra, kommenterade Juul sedan han anfört fältet bakom rusande Gandhi B.R., som varvade på en 1.09-tid, och försvarat sig på 1.12,2/2 140 meter autostart.

Utdelningen på GS75 stannade vid 18 561 kronor för sju rätt. Se även dagens GS75 resultat söndag 3 april 2022

Robin Johansson, Kanal 75