Så här långt i år har André Eklundhs hästar vunnit var fjärde start. När han på lördag den 30 april 2022 tar ut en het trio på V75 i Örebro kan framgångarna fortsätta.

– Jag är väldigt nöjd med dem. Det är tre riktigt fina och formstarka hästar, säger Åbytränaren.

André Eklundh har för vana att ha en hög segerprocent. De tre senaste åren har den legat mellan 18 och 20 och snart fyra månader in på 2022 ligger den på 26. Stallets tio senaste starter har inbringat fem segercheckar och sedan årsskiftet har det blivit 19 fullträffar på 74 försök. På lördag kan det också vara dags för årets första triumf i V75. Kanske genom X.Tour (V75-1). Hästen gjorde senast en mycket fin prestation som tvåa i klass II.

– Han var jättefin senast. Han sprang en 12-tid och gick utvändigt om ledaren sista 1 200 meterna. Jag tycker att han imponerade, säger André Eklundh när vi pratar med honom under måndagsförmiddagen en stund innan han sätter dit Farfars Dream i ett V4-lopp på Färjestad.

Den här gången är det klass I som gäller för X.Tour och fyraåringen startar med spår åtta i volten.

– Han går upp en klass och står hårt inne i loppet, men jag tycker att han är så pass bra att han ska klara av det. Men det är en nackdel med bakspår för han är väldigt snabb ur volten. Det kan lösa sig ändå och jag tycker att han är en bra outsider.

”Gjort allting rätt”
Blir det inte seger för X.Tour står hoppet att ta årets första seger i Svenska Travligan därnäst till Iris Sisu och Minucci Zon i diamantstoet (V75-4). Iris Sisu har vunnit tre av fyra starter i år och senast imponerade hon när hon efter avancemang till positionen utvändigt om ledaren avgjorde enkelt till slut.

– Hon har gjort allting rätt på sistone och utvecklats jättefint. Det är en häst som jag har förväntningar på framöver. Nu har hon ett lite tråkigt utgångsläge med spår fyra i volten men jag tror inte att det är någon större galopprisk. Jag ser gärna att hon kommer till ledningen men det kan bli svårt från det spåret. Hur som helst gör hon inte bort sig och jag tror att hon är med där framme.

Minnucci Zon startar med spår tre från 20 meters tillägg. Hon har vunnit 6 av karriärens 18 starter och i årsdebuten senast blev hon fast bakom en tröttnande ledare med gott om sparade krafter.

– Hon var jättefin och gick i mål med allt sparat. Efter det känns hon riktigt laddad och fin och det känns som att hon är redo för att göra en riktigt bra prestation. Det klart att det behövs lite tur från tillägg i V75, särskilt på Örebro med det korta upploppet, men har vi det ska hon räknas.

Ola Johansson, Kanal 75