Mats Karlssons Lord Horse har hittat en hysterisk form. På lördag den 16 juli 2022 när V75 avgörs på Årjäng jagar hästen fjärde raka segern.

– Hästen är nog bättre än någonsin och ska räknas, säger Örebrotränaren.

Lord Horse har verkligen imponerat i sina tre senaste starter och vunnit försök och final i Midsommarloppet på Lindesberg. I sin senaste lade han beslag på Mantorpsloppet via ledning från start till mål.

– Lord Horse är nog bättre än någon gång tidigare samtidigt har det stämt väldigt bra i loppen och han har inte behövt ödsla krafter i onödan. Det var väl många som tyckte att den täta anmälningen till Mantorp var lite märklig efter att hästen gått dubbla heat på Lindesberg, men han har inte behövt bruka sig så mycket och därför blev det så, berättar Mats Karlsson.

På lördag är det V75 på Årjäng och omgången kryddas med en jackpot där det finns 35 miljoner kronor i potten för sju rätt. Lord Horse har lottats till ett fördelaktigt spår (5) och är rask från start.

– Han är naturligt startsnabb. Nu kör jag inte själv tack och lov utan kan stå vid sidan och bara konstatera hur loppet blir kört och dra slutsatser efter det och jag lägger mig aldrig i det taktiska. Nu verkar det vara några snabba innanför och vi får se hur det utvecklar sig.

Kul att följa hans resa
Det är Mats brorson Petter Karlsson som kör och har tränarens fulla förtroende.

– Jag är imponerad över hur duktig Petter är i sulkyn. Han utvecklas hela tiden och det är kul att följa hans resa. Han jobbar stenhårt och jag är full av beundran hur alla catchdrivers orkar köra runt på vägarna. Jag har själv drygt 900 segrar som kusk, och jag fattar inte hur jag kan ha fått ihop så många när jag ser alla duktiga kuskar som finns i dag, men det var helt annan konkurrens då och oftast körde tränarna själva sina hästar.

Kommer du att ändra något i utrustning?

– Nja, jag hoppas att Lord Horse kan tävla barfota fram, det är inte säkert och det har faktiskt ingen jättestor betydelse. Han tävlar med fast bomull eftersom han är väldigt rädd för ljud som han inte är van vid. Vi har testat utan och då höll vi på att hamna på motorvägen. Jag har kunnat plocka ur lite undan för undan. I övrigt blir det samma huvudlag och vagn.

En seger på V75 skulle smälla högt. Numera driver Mats en mindre rörelse.

– Jag har bara sju hästar i träning. Jag har två treåringar som jag hoppas lite på och stjärnan är givetvis Lord Horse. Det är klart att en seger på lördag vore riktigt roligt, inte bara för mig utan för alla inblandade.

Joakim Brundin, Kanal 75