Han har varit finalist i Svensk Uppfödningslöpning, E3 (som hann vann), Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby och i Europaderbyt. Nu som femåring fortsätter framgångarna för Global Badman – som enkelt vann Henning Mårthans Minne i Rättvik.

– Det är mycket glädje just nu. Trots de här åren i tuffa årgångslopp kan han tjäna fina pengar framöver, sa Daniel Wäjersten.

Rättvik bjöd på fina tävlingar under måndagskvällen och publiken fick se flera sportsliga godbitar på hög nivå. Kvällens högst doterade lopp, Henning Mårthans Minne med 100 000 kronor i förstapris, gick till Global Badman. Daniel Wäjerstens stjärna har varit med i samtliga klassiska finaler som unghäst och passade i och med den här segern 2,5 miljoner kronor insprunget. Han öppnade snabbt och försvarade enkelt ledningen från innerspåret.

Väl i täten öppnade han första varvet efter 1.12, och då låg de två främsta motbuden, Epimetheus och Chiru, i rygg på ledaren respektive tredje par invändigt. Comebackande Chiru fick fritt in mot upploppet och spurtade sylvasst till andraplatsen med full fart över mål. Men det var för sent för att hinna nå fram till Global Badman som vann enkelt. Epimetheus blev fast i rygg på ledaren med krafter kvar. Segertiden blev 1.12,8/2140a.

– Han öppnade bra och när jag kunde släppa iväg honom kändes det bra. Det är väldigt mycket glädje just nu att hästen har hittat sig själv och fungerar bra i aktionen. Han var med och stångades i tuffa lopp i fjol men det var ändå inte riktigt bra. Trots att han tävlade på en hög nivå så var aktionen inte helt klockren, sa Daniel Wäjersten.

– Efter vinterträningen så flyter det mycket bättre och jag är mest glad att det fungerar så bra allting med hästen. Det känns som att trots de här tuffa åren i tuffa årgångslopp kan han tjäna fina pengar och vi kan ha mycket glädje av honom framöver. Det finns lite växlar kvar också. Trots att han har tjänat 2,5 miljon så har han inte gått med några urryckare eller med skygglappar.

Dagens Dubbel till Wäjersten
Bergsåkerstränaren tog även hem det andra loppet på Dagens Dubbel genom Xanthis de Roi. Efter att ha körts till ledningen i utgången av första sväng, så försvarade han sig säkert upploppet ner när Matadoren Eme attackerade. Segertiden blev 1.11,3/1640a.

– Han har gjort det bra och är van vid V75 och härdad där. Nu har han gått upp i silver och kanske får gå några vanliga lopp innan vi spänner bågen. Min häst springer lite i fablernas värld men han sträckte på sig, sa Daniel Wäjersten.

Imponerande treåring – ”Är något extra”
Î den inledande avdelningen på V64 fick vi se en imponerande vinnare i Xanthis Harvey. Daniel Redéns treåring ser ut att vara något utöver det vanliga och han tog nu sin tredje seger i fjärde starten lekande lätt. Trots en tuff inledning körde Örjan Kilström resolut och tryckte till och fick ta över ledningen varvet kvar. Sedan var det spel mot ett mål och det fanns bara en häst på banan. Xanthis Harvey vann på tiden 1.14,0/2140a.

– Det här är något extra och det känns inte som att det går så fort som det gör, sa Örjan Kihlström.

Bentley Gar överlägsen igen i fjärde raka
Lika enkelt vann Kilström i loppet efter med Bentley Gar som tog sin fjärde raka seger på svensk mark och är obesegrad för sin tränare Timo Nurmos. Det var ungefär samma scenario där när Örjan körde till en bit in i loppet och Bentley Gar släpptes välvilligt till ledningen. Sedan lunkade hon undan till en överlägsen seger på tiden 1.12,2/2140a.

– Hon vann med krafter kvar och är rätt så överlägsen i sin klass, sa Kihlström.

Dubbeljackpot på V64
Det blev favoritbetonad på V64 där sex rätt gav små 219 kronor. Det blev ingen utdelning på varken fem eller fyra rätt och därmed blir det dubbeljackpot på V64 tisdag kväll och då är det Jägersro som är värd för miljonspelet.

Se även dagens V64 resultat måndag 11 juli 2022

Michael Carlsson, Kanal 75