För 14 år sedan vann han Svenskt Travoaks med Annicka. På lördag kan han göra det igen – med uppstickaren Queen Belina.

– Det ska bli otroligt spännande, säger Solvallatränaren inför lördagens storloppsdag där en drömjackpot på V75 kan göra en ensam vinnare 100 miljoner kronor rikare.

Via en mäktig speed från tredje par utvändigt till ledningen på den sista bortre långsidan, och 1.09,4 sista 800 meterna, vann Queen Belina (V75-4) sitt uttagningslopp till Svensk Travoaks i bländande stil.

– Hon har tagit försöket på bästa vis. Hon var ju läcker i försöket, och även i starterna innan, så det blir ett ruskigt häftigt lopp att köra, säger Jörgen Westholm när han intervjuas inför lördagens storloppsdag på Solvalla i podden V75 – lördag hela veckan.

Den tidigare Rommetränaren, som nyligen flyttade sin licens till huvudstadsbanan, tog hem Svenskt Travoaks med Annika 2008. Då bar han favoritskapet. Det lär han inte göra den här gången. Men han sitter bakom en giftig uppstickare.

– Jag vet inte vem som kommer bli favorit, favoriten kanske kommer stå i fyra gånger, men jag kommer vara med i snacket och har en häst som kan vinna loppet.

Queen Belina startar från spår fyra bakom startbilen, distansen är 2 140 meter och loppets förstapris uppgår till 1,4 miljoner kronor. Det dubbla om hästen är med i Premiechansen, vilket Jörgen Westholms talangfulla sto är.

– Det ska bli otroligt spännande med tanke på att hon har varit fin ända sedan vi började starta henne, vi har vårdat henne fint i loppen och inte kört så hårt med henne. Hon har fått sträcka på sig några gånger och då visat sig vara väldigt, väldigt bra. Och vi fick spår fyra, normalt kör jag alla finaler från spår tolv, så spår fyra är en klar uppgradering. Det är som att åka från bagageluckan upp till business class och det känns ju bra, säger Westholm med ett skratt.

Drömspår i bronsfinalen
Hela tävlingsdagen på Solvalla får det att vattnas i munnen på varje travälskare. Bland annat ska Svenskt Travkriterium, STL Open för äldre eliten och Walter Lundbergs Memorial avgöras. Dessutom väntar finaler i Svenska Travligan och även där har Jörgen Westholm hyperintressanta hästar till start. Inte minst Santos de Castella (V75-1), som drog innerspår bakom startbilen i bronsdivisionens final. Hästen är emellertid lite svår att lita på. När han i sin näst senaste start var ute i en bronsfinal galopperade han upprepade gånger.

– Han är väldigt rullig i aktionen och har väldigt lätt för att rulla över i passgång. Och tar han en galopp blir han väldigt spänd och då kan han hoppa fler gånger efter det. Har han sin ”travdag” är han hur stabil som helst men tar han en galopp så är hela dagen förstörd för honom. Han ligger på gränsen och går väldigt tungt belastad fram med tanke på att det är så mycket passgång i honom. Men han är väldigt, väldigt effektiv och hade jag fått välja spår hade jag nog valt spår ett. Ska jag få spets är det nog därifrån, och får jag det är han ju ruskigt effektiv.

Jörgen Westholm låter även väldigt uppåt på Roll Control (V75-2). Han slutade senast fyra i ett uttagningslopp till Svenskt Travderby och startar nu i klass II-finalen.

– Han var kanonfin i Visby näst senast och bra senast också. Han fick gå bakifrån och i tredjespår, vilket han inte är van med, han är van med att vara med i ”pool position”. Efter det så ställde vi bara in planen för att han ska vara på topp till den här finalen. Och vi blev också där begåvade med ett bra startspår så det ser väldigt trevligt ut. Tanken är att han ska göra sitt bästa lopp hittills i karriären, med tanke på att han har fått vara ute i ett riktigt tufft gäng och haft väldigt bra träningsrundor efter det.

”Ett litet, litet skrällbud”
Det är inte bara V75 som lockar med jackpotmiljoner på lördag. Innan V75 tar sin början ska en jackpot delas ut på V65. Där kommer enligt prognosen sexrättspotten uppgå till två miljoner kronor. Dessutom meddelas i V75 – lördag hela veckan att ATG går in och garanterar tre miljoner kronor till en eventuell ensam vinnare med sex rätt. Vill man lägga beslag på de pengarna kan Jörgen Westholms Digital Dominance (V65-3) vara en häst värd att ta med på kupongen.

– Han är bättre än senaste resultatet, som berodde på för offensivt upplägg och att det stängda huvudlaget inte vart optimalt för hans del, så han kanske är ett litet, litet skrällbud. Men som Gooner såg ut senast kan man inte tro att man ska slå den.

Ola Johansson, Kanal 75