Fortnite har galopperat bort massa pengar. Näst senast satt den dansktränade hästen fast med sparat i kvalet till det norska derbyt. Nu hoppas stallet på en fullträff i S:t Leger.

Jeppe Juel gästar Åby och provar lyckan i anrika styrkeprovet S:t Leger med kapable fyraåringen Fortnite. Med i transporten är dessutom två spännande treåringar. Vi har kollat läget med stallets och Jeppe Juels sambo Sarah Bäckman.

– Fortnite (V86-7) blev fast i andra par utvändigt i uttagningsloppet till norska derbyt näst senast. Hästen utvändigt ledaren stannade och Fortnite fick aldrig chansen. Vi var väldigt besvikna den dagen då vår häst borde ha kvalificerat sig om han fått chansen. Årets norska derby höll heller inte högsta klass. Fortnite är inte sämre än de som startade och fightades om fina pengar där.

Lite plåster på såren
Senast blev det seger och lite plåster på såren.

– Formen är fin och jag räknar med en bra insats. Han har galopperat bort mycket pengar och hjälper inte alltid till då det krånglar. I vintras opererade vi hasorna på honom och det har blivit mycket bättre efter det. Kunnandet är högt och han tränar mycket fint. Distansen ska han också tackla bra. Vi kör honom med skor bak, halvstängt huvudlag samt fast bomull på nytt. Vi väntar med rycktussarna.

– Vi äger halva hästen och han är skyldig oss en hel del pengar. Det är tack vare Fortnite vi gör resan till Åby.

Så här kommenterar Sarah de övriga två hästarna som startar på V86.

– Hertz (V86-1) har vi haft stora förhoppningar på. Hon galopperade på väg mot ledningen i ett oakskval senast. Bakspår som nu kan vara en fördel för felfri avgång. Hon känns mycket fin och med klaff kan hon nog sluta långt rätt framme. Vi kör henne barfota runt om samt med öppet huvudlag igen.

– Hilton (V86-5) är jämn och säker och vi tycker det är en ruggigt fin häst. Han är snabb från start så det var synd på spåret. Det måste klaffa. Med fritt i tid senast hade han nog gått vidare till kriteriet och ändå var det nog det hårdaste försöket han deltog i. Hästen är bra varje gång och mycket fin i jobben. Inga ändringar är planerade, säger Sarah Bäckman.

Ulf Nilsson, Kanal 75