Storfavoriten fick lämna återbud kort före start. Det banade väg för miljonutdelning på V86. Ateeco Degli Dei levererade ett ordentligt korsdrag i kuponghögen.

Tre rätta system lyckades med konststycket att pricka in alla åtta rätt under onsdagens jackpotomgång av V86 på Jägersro och Solvalla. Ett av de vinnande systemen var ett andelsspel hos Matöppet i Tidaholm. Tio andelsköpare fick dela på 5 433 838 kronor. De övriga två inlämnade på atg.se för insatserna 1800 kronor respektive 432 kronor. Grunden till mångmiljonutdelningen lades när kvällens största favorit, kort före start fick lämna återbud.

För V86-6 sattes helt på ända. Ego Sisu, streckad på 69 procent, var hela omgångens mest anlitade streck men i provstarten stod det klart att hästen inte var till sin fördel den här kvällen och fick strykas.

Hann fram i en tät slutstrid
Det lämnade nu loppet helt vidöppet, särskilt sedan Bellatrix Club som ”ärvt” favoritskapet, gjorde bort sig med galopp direkt. Mika Forss såg nu sin chans. Tillsammans med Natalie Örtlund-tränade Ateeco Degli Dei, som hade en procent av strecken, blev det oväntad seger. Vinnaren inledde djupt ned i kön, arbetade sig framåt i spåren och satte nosen först i en tät slutstrid mot länge ledande Timetopaythepipe och Silver Load som avslutade kvickt efter sen lucka.

Dramatiken utökades ytterligare då domarna dröjde med att förkunna resultatet efter en trång situation på sista bortre långsidan. Men ingen fara på taket, segern till Ateeco Degli Dei.

– Det var fantastiskt skönt, vi fick öva på tålamodet både jag och hästen. Det har krånglat lite med ägarna, men nu fick vi visa hur bra hästen är. Vi köpte honom av Roberto Cavalli, modedesignern, de frågade om vi inte skulle ha en bra häst, så då åkte vi ned till Italien och slog till, sa Natalie Örtlund.

Vilken vinnare från Vaggeryd
Vaggerydstränaren Peter Johansson har sex hästar på träningslistan. En av dem är What A Winner. Fyraåringen stod för en rejäl insats för seger på Jägersro. 600 kvar vred Johansson i högertömmen och fick favoriten Inspiration med sig i släptåg. Den senare blev ordentligt närgången sista biten, men What A Winner vägrade ge vika.

– Det bara bubblar i kroppen, helt underbart. Jag har hela tiden hållit hästen högt och nu verkar det som om det lossnat. Vi kan nog få ett trevligt år med den här, han känns stark, vill löpa på och försvara sig, sa Peter Johansson.

Nu fick Strong Vacation visa sitt rätta jag
Stian Eilefsen hade sänt sin Strong Vacation till Jägersro och den här gången fick norrmannen visa sig från sin bästa sida. Segern blev lätt som en plätt. Johan Untersteiner, som skötte tömmarna, kastade loss och ekipaget hade avgjort redan i sista kurvan. Femåringen seglade undan till överlägsen seger.

– Det var väldigt trevligt att kunna visa upp honom på det här sättet, han har varit stor favorit på V86 förut och det har bara varit strul och krångel, så det här var roligt, sa Stian Eilfesen.

Nya seger för Svantes formstall
Häftig form för Svante Ericssons stall. I aftonens clou på Solvalla, Solvallas Hästägarförenings Vårvintervandringspris, blev det ny seger för Eskilstunatränaren. Dream Creation stod för bedriften. Claes Sjöström hade plats i sulkyn bakom Dream Creation som såg till att hålla tempot uppskruvat hela vägen. Comebackande Antonio Trot svarade för en god insats utvändigt, men kom aldrig i någon farlig närhet av ledaren.

Michael Nimczyk syns allt oftare i svenska vinnarcirklar. Nu med Upper Face, tränad av Adrian Kolgjini. Vinnaren fick en delikat resa i andra par utvändigt, medan ledande Vichy Grif fick ta emot press från Sandsjöns Enzo. Nimczyk kunde avvakta till 300 kvar före attack, över upploppet avgjorde Upper Face utan problem.

Rejäl årsdebut från Haitkin Am
Haitkin Am inledde sin karriär med sex raka segrar hos Svante Båth och att det är god kapacitet i femåringen visade han då han nu gjorde årsdebut och tredje starten i regi Christer Otterström. Haitkin Am fick inte sitta i fred i ledningen men försvarade sig säkert upploppet ned mot favoritstreckade Likeaboss som fått harva sista varvet först i tredjespår. En imponerande årsdebut.

Aurora Show är en stenhård madam från Magnus Dahléns stall. Sexåringen hade minst pengar på kontot i loppet, men Mika Forss tog sats och placerade stoet utvändigt Crashed Eggs med kilometern kvar av loppet. Ledarinnan fick det hett om öronen, Aurora Show satte enveten press och avgjorde säkert över upploppet.

Digital Indy är en kvalitetstravare från Ola Karlssons stall. Nu blev det enkel seger i stayerloppet hemma på Jägersro. Stefan Persson hade taktiken klar för sig, sände iväg valacken mot ledningen på direkten och därmed var loppet avgjort redan på ”kör”. Digtial Indy gick ifrån helt ohotad.

Åtta rätt på V86 betalade 5 258 058 kronor. Sju rätt 5432 kronor och för sex rätt 331 kronor. Se även dagens V86 resultat onsdag 23 februari 2022

Daniel U. Olsson, Kanal 75