Derbydrömmarna gick upp i rök på några sekunder. På lördagen den 17 september 2022 fick Ruger visade sitt mod när han spårade hem Unionsstayern på Färjestad.

– Han vägrar att släppa någon förbi sig, konstaterade Erik Lindegren efter en ursinnig duell mot High On Pepper.

Obesegrad felfri under 2022, men aldrig i några större lopp. Erik Lindegren hade målmedvetet matchat sitt fyraåringslöfte mot första söndagen i september. Men chansen att kvala in till Svenskt Travderby försvann med en galopp bakom startbilen.

På lördagen gjorde hästen som vunnit 9 av 17 starter debut på V75. Och Ruger motsvarade favoritskapet sedan Lindegren styrt till ledningen och försvarat sig med knapp marginal mot frenetiskt uppvaktande High On Pepper.

– Det gick ganska lugnt första varvet, men på sista bortre långsidan fick det riktigt fort. Jag vågade inte köra för fullt 300 kvar, utan ville komma in på rakan. Där visade han att han vägrar att släppa någon förbi sig, kommenterade Lindegren som nådde 500 segrar som kusk i veckan och nu tog sin största triumf i sulkyn på sex år.

För Ruger var det sjunde segern på lika många försök från ledningen och segerchecken på 110 000 kronor den största i karriären, men intrycket talade för att ekipaget kommer att hävda sig i V75 även framöver.

– Han har alla ingredienser som jag gillar. Nu är det upp till mig att hålla honom fräsch och fin så har vi många roliga år framför oss, sade Lindegren.

Unico Broline till topps i STL
En häst med betydligt mer rutin från lördagarna är Unico Broline. Nu gjorde Sofia Aronssons klassklättrare debut i gulddivisionen och visade att steget dit inte behöver vara så stort när han blåste ner konkurrenterna i sin karakteristiska stil.

– Han fick gå tungt ute i spåren och gjorde det jäkligt bra. Det är en häst som har det mesta och han är otroligt behaglig att sitta bakom. Man blir varm i kroppen av att köra honom, berömde körande Erik Adielsson om sexåringen som i och med segern passerade Månlykke A.M. som årets segerrikaste häst i Svenska Travligan.

Detta eftersom den senare inte levt upp till förväntningarna i Unionskampen. Gunnar Melander styrde tidigt fram utvändigt om ledande favoriten Odd Herakles, men det slutade inte med någon kamp utan galopp i sista sväng.

– Han kändes lite slak redan 400 kvar, det är inte likt honom och han hade inte sin bästa dag. Det är svårt att säga varför. Vi har kommit igen förut och det kommer vi att göra nu också, men det är inte säkert att det blir fler lopp i år, i alla fall inte de närmaste veckorna, kommenterade Melander.

Sista starten för säsongen kan det även ha varit för den norske kallblodsfantomen som istället fick koncentrera sig på svara skuggande Todin över upploppet.

– Det mesta är väl sagt om den här hästen, men han gör ett fantastiskt lopp igen. Vi tog ledningen lätt och fick dirigera, sedan vann han lätt. Men egentligen har hästen inte kommit upp i sin högsta nivå i år, han har behövt en del behandlingar och haft sina problem. Jag tror att det här var sista starten för i år, så får han ladda om, konstaterade körande Tom Erik Solberg om tolvåringen som bara förlorat två lopp på tre år.

100 miljoner i jackpot
Att underlaget på Färjestad var i toppskick syntes redan i prologen. 1.09-tider må vara vardagsmat under somrarna numera, men knappast i bronsdivisionen i mitten av september.

Ursinnigt utgångstempo bäddade emellertid för Aragorn As och Örjan Kihlström att brisa förbi hararna på 1.09,8/1 640 meter autostart. För landets formstarkaste tränare Timo Nurmos blev det full pott sedan Magnus A Djuse styrt fram John King Boko utvändigt om ledande Ninepoints Candy och kämpat ner denna i en tät slutstrid.

– Det blev ett tufft lopp för honom med en tredjetagg runt första sväng. Sedan var det väl ganska givet att jag ville fram utvändigt och han gjorde verkligen en topprestation. Det var inte sista loppet han vann, en riktigt härlig häst. Den här kör jag gärna igen, kommenterade Djuse.

Andrahandsfavoriterna Crown Wise As (Johan Untersteiner) och Falcon Eye (Eirik Höitomt körde och Thor Borg tränar) såg till att omgången blev helt befriad från skrällar.

Det innebar att utdelningen för sju rätt stannade vid 4 774 kronor med femrättsjackpot. Därmed väntar smått otroliga 100 miljoner kronor en ensam vinnare på V75 kommande lördag på Solvalla.

Se även dagens V75 resultat lördag 17 september 2022

Robin Johansson, Kanal 75