Night Brodde är klar för Paralympiatravet. Conrad Lugauer gav inte storfavoriten Extreme en chans att sticka upp i den tredje deltävlingen på Halmstadtravet.

– Han är svårslagen i ledningen. Det är en toppguldivisionshäst, i mina ögon i alla fall, konstaterade en synbart lycklig tränare som bjöd på en präktig segergest över mål.

Ännu mer jubel blev det sannolikt för konstruktörerna till de två system som klarade sju rätt på V75 och belönades med över 27 miljoner kronor vardera.

Han berättade i förhandssnacket att han inte skulle släppa ledningen till Extreme. Väl i loppet höll Conrad Lugauer sitt löfte och kontrollerade varje meter sedan storfavoriten fått en dryg inledning i tredjespår fram utvändigt. Med positionerna intagna hölls tempot ganska lågt, varpå Night Brodde åter fick visa hur oerhört svårpasserad han är från favoritpositionen.

– Hästen har utvecklat sig kontinuerligt för varje år och idag fick vi slå en väldigt, väldigt bra häst – som fick ett mycket svårare lopp. Jag tycker att han löser det på ett toppsätt, sade Lugauer som fick sitt genombrott på svensk mark just i – dåvarande – Olympiatravet 2010.

Den dagen fick man mäta segermarginalen i millimeter, men den då nyemigrerade tysken var ändå så säker på sin sak att han hann höja näven i en numera legendarisk segergest. Den här gången hade han betydligt större marginal på sig att göra samma sak.

– Han gjorde mig så glad att jag inte kunde låta bli. Det är så otroligt tufft att kvala in till en sådan här final eftersom det finns så många topphästar i Sverige. Hästen gjorde det precis som han maximalt kan göra, han vann starten enkelt och sedan kändes han perfekt hela loppet. Han är svårslagen i ledningen. Jag har vunnit loppet (Paralympiatravet) en gång och det är underbart att få vara med en sådan tävlingsdag, fortsatte Lugauer.

Paralympiatravets final avgörs på Åby 7 maj och har ett förstapris på 1,5 miljoner kronor.

Näst snabbast i landet
Sommartider är ett uttryck som är nära förknippat med Halmstad. I travets värld innebär det att hästarna springer snabbare och det var precis vad som hände i den inledande silverdivisionen. Storebror Håkan K Persson hade ställt i ordning och drog för första gången av skorna på sin sexåring Four Guys Dream.

När lillebror Stefan körde ett perfekt lopp och ledande favoriten Sweetman eldade på i lite för hårt tempo i ledningen löste sig allt. Resultat blev årets näst snabbaste segertid på svensk mark, 1.09,6/1 640 meter autostart.

– Jag såg att Sweetman satt på de där skygglapparna och då tänkte jag att det kommer att gå fort det här loppet. Då brukar det vara praktiskt omöjligt att runda i spåren så jag valde att chansa på innerspår. Hästen gick i mål med full fart och var otroligt fin, förklarade Stefan Persson som fick luckan i exakt rätt tid och också bjöd på en sällsynt segergest över mål.

– Det är inte ofta jag gör det och det var spontant, men jag blev så jäkla glad. Jag tycker så mycket om hästen och jag vet hur gärna Håkan vill vinna V75 på hemmaplan.

Två system delade på sjurättspotten
Dagens enda favoritseger signerades Robert Bergh som hittade till ledningen med Kagan. Erik Adielsson satt upp bakom Flemming Jensen-tränade Rossi Garline som spurtade till en mindre knall medan Oskar Kylin Blom bjöd på en ännu större överraskning efter ett liknande upplägg bakom Staro Onyourmarks.

Att Johan Untersteiner brukar ta för sig då den vankas V75 på hemmaplan är ingen hemlighet, men att han skulle vända hem som dubbelsegrare denna dag var nog oväntat för de flesta. Detta sedan han haft alla marginaler med sig. Först då Readly´s Dream räddade sig undan på målfoto för Henriette Larsen och sedan då han själv fann en ”omöjlig” lucka över upploppet bakom Ture L.A. i den avslutande avdelningen.

Det gjorde att bara två system klarade sju rätt på V75. Det ena spelades från Värmland, kostade över 2 000 kronor och gav 28 682 371 kronor tillbaka. Det andra var inlämnat i Örebro till en kostnad av 90 kronor med 27 082 615 kronor i återbäring.

Se även dagens V75 resultat lördag 23 april 2022

Robin Johansson, Kanal 75