Alessandro Gocciadoro bjöd på stor show när han för andra året i rad vann Jämtlands Stora Pris med bjässen Vernissage Grif. Upploppet ner satt italienaren med tömmarna i vänster hand och applåderade med uppsträckta armar.

– Italienare är ju lite mera känslostyrda så jag bjuder mer än gärna på en show!

I Elitloppet på Solvalla för två veckor sedan lyckades inte Alessandro Gocciadoro ta sig till finalen med Vernissage Grif efter en offensiv satsning i sitt försök. I helgen kom fuxen till Östersund som titelförsvarare i Jämtlands Stora Pris och hade inga problem att bärga förstapriset 700 000 kronor.

Visserligen hade man en hel del hjälp på vägen av konkurrenter. Ingen skugga ska dock falla över den åttaårige hingsten som var bra igen efter en sämre period. Vernissage Grif inledde från ett bakspår och fick kliva på i tredjespår 700 meter från mål. I den sista kurvan sågs vinnaren i fjärdespår men var bara bäst den här dagen och länsade undan till seger med sex längder. Kusken och tränaren Alessandro Gocciadoro bjöd på en spektakulär segergest. Med armarna i vädret och de långa tömmarna i ena handen hälsade han publiken.

I vinnarcirkeln efter loppet lirkades det med vinnaren. Kunde Östersundstravet till och med vara Gocciadoros nya favoritbana?

– Ja, efter Solvalla så är det helt klart Östersund! kontrade Gocciadoro.

Vernissage Grif har inte varit som bäst i år och stallet har låtit hästen leta formen.

– Det finns inte ord för att beskriva den här fantastiska hästen. Nu har han haft en period då han inte varit helt till sin fördel. Men vi har tävlat honom med skor de två senaste loppen och det har funkat fantastiskt bra, sa Gocciadoro efter segern på tiden 1.12,7 över 2140 meter auto.

Rivigt i kallvädret
Östersundstravet hade otur med vädret efter två pandemiår som hållit publiken borta. Banan var inte som bäst och publiken kunde ha fått en bättre upplevelse av tävlingarna som delvis ansattes hårt av regn. Huvudlöpningen Jämtlands Stora Pris blev emellertid mycket sevärd med körning på flera händer.

Stefan Melanders elitlopppsfemma Click Bait hade innerspåret och försvarade den positionen loppet igenom och utsattes för press i omgångar. I starten ville Fredrik B Larsson till ledningen med Milliondollarrhyme men fick ge sig och kröp ner bakom Click Bait. Per Lennartsson var sedan på väg att släppa till loppets favorit Mister Hercules 1400 meter från mål. I momentet efter rullade Örjan Kihlströms häst över i galopp.

1 300 meter kvar kom så Mika Forss upp på utsidan och satte press med Selected News. En slagen häst redan 1400 meter från mål medan Click Bait i stället höll urstarkt till tredjeplatsen. Fredrik B Larsson snirklade sig loss med Milliondollarrhyme som sköt till i tredjespår genom slutkurvan till andraplatsen.

Dubbel till Gocciadoro
Alessandro Gocciadoro dubblerade på V75. Italienaren spår en mycket bra säsong i Sverige för Italienfödde Born to Run. Femåringen spelades till lördagens största favorit på V75 (72 procent) och tog en överlägsen seger. I klassikern Storsjöpokalen (silverdivisionen) gick det undan den tunga banan till trots.

Efter en öppning i underkant 1.08 för täthästarna satte Mika Forss högsta fart med Hector Sisu och kuppade sig till ledningen 850 meter från mål och fick direkt en ledning med ett par längder. Forss lät den femårige valacken hålla tempot uppe och försprånget räckte till knapp seger. Storfavoriten Gardner Show avslutade starkt och tog andraplatsen ett ”huvud” bakom vinnaren.

Petri Salmela tränar Hector Sisu som får högsta betyg för insatsen.

– Jag har känt i årets starter att han blivit bättre och bättre och senast gick han i mål med krafter kvar. Funderade därför på att köra lite offensivare den här gången, han var mycket bra, berömde Mika Forss femåringen som segrade på de under omständigheterna mycket fina 1.11,6 över 1640 meter auto.

Bergsåkertränaren Henrik Svensson hade en frisk Kalmar i nävarna i Sjunga Bests Minne och femåringen vann enkelt efter en stark sista kurva i spåren närmast före Ulvsåsen, också den hästen från Sundsvall. Favoriten L.Q.Widde tröttnade efter ett ryckigt lopp.

Lövdal säker på sin sak

– Frågan är om någon kusk haft en bättre chans på V75?

Andreas Lövdal stack ut hakan i lördagens tv-sändningar med storfavoriten Bentley Gar i lärlingsloppet Wångens Stora Ungdomspris. Stoet kom i Timo Nurmos träning i april, och tog nu tredje segern i Sverige på lika många starter. Lövdal körde fram direkt från tillägget och lät den femåriga italienska överta ledningen på den sista bortre långsidan och sedan tackade storfavoriten för sig.

Östersundstränaren Oscar Berglund fick triumfera på hemmaplan med sitt team då Firefoot vann klass II-försöket enkelt efter tidig ledning för Magnus Djuse. Berglund har haft sjuka hästar och vill helst glömma starten på 2022.

– Det har gått fruktansvärt dåligt. Men att få vinna så här på hemmaplan räddar upp allt, pustade Berglund.

Robert Bergh vann bronsloppet med L.L.Royal som tog sin tredje raka seger. Sju rätt delade ut 4 424 kronor till 4921 system.

Se även dagens V75 resultat lördag 11 juni 2022

Mikael Wikner, Kanal 75