Ensamt sto mot elva grabbar. Honey Mearas tog hem C.L. Müllers Memorial i sin första kraftmätning med den äldre eliten.

– Hon är helläcker den här, sa segerkusken Örjan Kihlström.

C.L. Müllers Memorial, uppkallat efter Jägersros medgrundare Christian Lauritz Müller, har körts sedan 1927 och är därmed Sveriges äldsta storlopp. Premiärupplagan vanns av San Walker på kilometertiden 1.26,6. Nästan ett sekel senare tog Honey Mearas hem loppet på 1.13,0 över 2 640 meter med autostart.

– Hon är otrolig alltså, vilken grym häst! Det började lite knepigt i år utan att vi hittade några fel och vi fick liksom börja om, vilket aldrig är någon höjdare, och sedan var hon bra i Sto-EM. Efter det har hon bara blivit bättre och bättre. Vi får ta ett lopp i taget men det kanske blir Frankrike framöver. Det ser ut att passa med lång distans, sa stoets tränare Daniel Redén.

Örjan Kihlström skötte som vanligt tömmarna bakom femåringen och han kunde hålla sig för skratt under loppets inledning. Ekipaget blev hängande i tredjespår och först efter 600 meter kunde han styra ner utvändigt om ledande favoriten Unico Broline. En kurva senare blev det andra par utvändigt då Oscar L.A. släpptes ner som första häst i andraspår. Där fick Honey Mearas sedan sitta ända till upploppet, då hon klev på i tredjespår och stormade fram till säker seger.

– Kul att möta hingstarna för första gången och visa att hon kan slå även dem. Hon är grymt bra och har en härlig inställning till slut. Hon är småflegmatisk hela vägen men när det vankas upplopp vet hon vad som gäller, sa Örjan Kihlström.

Segerchecken uppgick till 400 000 kronor och Sveriges vinstrikaste tränare Daniel Redén passerade under dagen 40 miljoner kronor inkört till stallet under 2022. Unico Broline höll starkt som tvåa och även Oscar L.A. gjorde en topprestation som trea.

Kross i bronsdivisionen
Kapable Akilles Face har haft en motig säsong och när han nu gick ut i silverdivisionen hade han gått segerlös ur sju årsstarter.

– Det är helt sjukt att han inte har vunnit tidigare i år, sa fyraåringens tränare och kusk Adrian Kolgjini sedan hans häst kämpat sig förbi ledande favoriten Bravo Sabotage.

– När jag fick honom felfri genom första sväng fattade jag att jag skulle vinna loppet. Han har mycket kvar att ge, det visade han i dag, och han kommer ha en fin säsong nästa år.

I klass I tog storfavoriten Quenchless Tile planenligt hand om ledningen och därmed trodde nog många att 17 för 10-hästen skulle spatsera undan till seger. Men han hade ingenting att sätta emot när Daniel Wäjersten tryckte till med utvändigt travande Marlin Boko på den sista bortre långsidan. Den senare höll sedan undan till lika säker som imponerande triumf.

– Jag hade en bra känsla för att han skulle duga bra i klassen, så det var skönt att få sätta dit pricken över i, sa Wäjersten.

Även i diamantstoet fick favoritspelarna se sig snuvade på konfekten efter att inledningsvis ha vädrat morgonluft med de två mest betrodda hästarna i längst fram. Nere i kön bidade Magnus Jakobsson sin tid bakom enprocentaren Listas Marion och sedan han lyft ut sin häst i andraspår på den sista bortre långsidan och liftat med i rygg i tredjespår genom slutkurvan klädde det sjuåriga stoet enkelt av motståndet med en kraftfull spurt.

– Vi fick ett fint lopp och kunde hänga med i draget och spara speeden, och då bet det bra, konstaterade Jakobsson.

Omgångens största favorit, Laradja Vrijthout, brände också, och det genom startgalopp. Men ingen skugga ska falla över vinnaren i silverdivisionen, Gennaro Casillo-tränade Charliebrown Effe. Väl understödd av Erik Adielsson krigade han sig först över linjen från positionen utvändigt om ledaren.

”Det var en jäkla pålle”
Två förhandsfavoriter stod pall för trycket. En av dem var Wolfgang Nimczyk-tränade Con Crowe. Han stack till ledningen från springspår i klass II och resten av loppet blev ren uppvisning. In i slutkurvan lättade Stefan Persson på tömmarna och då dundrade fyraåringen ifrån till överlägsen seger i läcker stil.

– Det var en jäkla pålle det här! Hästens skötte sig överraskande bra från springspår och när han väl kom till ledningen var han oslagbar, sa Persson.

Oktoberstayern över mastiga tre varv blev lika odramatisk. Där var det Daniel Redéns favoritspelade Kash Keeper som med Örjan Kihlström i vagnen triumferade från ledningen utan att behöva bruka sig för fullt.

– Han har alltid varit en fin häst men det har tagit lite tid för honom att hitta rätt mentalt. Men nu börjar det bli mer och mer tävlingshäst av honom och han känns riktigt fin, sa Örjan Kihlström.

Sju rätt på V75 betalade 276 301 kronor, sex rätt 845 kronor och fem rätt 63 kronor. Se även dagens V75 resultat lördag 22 oktober 2022

Ola Johansson, Kanal 75