Kullens kung sitter ohotad på tronen. På söndagen tog Francesco Zet sin 13:e raka seger när han vann Breeders’ Crown på Sundbyholmstravet.

– Jag har aldrig varit i närheten av en häst som den här, sa tränaren Daniel Redén.

De flesta superlativ är redan strödda över Francesco Zet. Men så handlar det också om ett fenomen som saknar motstycke i travhistorien. Efter treåringssäsongens segrar i Svenskt Travkriterium och Breeders’ Crown har han fortsatt att sopa rent i de stora årgångsloppen och inför söndagens Breeders’ Crown-final hade han i år tagit hem Konung Gustav V:s Pokal, Sprintermästaren och Svenskt Travderby.

– Man är bara tacksam att få vara nära en sådan här häst och det är bara att passa på att njuta av stunden, sa kusken Örjan Kihlström, sedan han lämnat motståndet från ledningen med en till synes obrukad häst.

– Han blev lite ensam där framme och för att ta i för fullt vill han ha en häst med sig, men det är inte så ofta som det är med någon där framme.

Toppkusken har kört hästen i karriärens samtliga 19 starter och i 17 av dessa har han fått vända upp för segerdefilering. Under 2022 har ekipaget gått obesegrat genom nio starter.

– När man går igenom en hel sådan här säsong, och vinner alla de stora loppen och aldrig ens är nära att förlora, då är det något alldeles extra, sa Kihlström.

Daniel Redén följde Francesco Zets sista lopp för säsongen, kanske karriären, från stallkurvan.

– Nu är två fantastiska säsonger över och nu får vi se vad vi ska göra och vilka beslut vi ska ta. Det klart vi hoppas att han ska tävla vidare men det är mycket som ligger bakom och vi måste verkligen tänka till och göra det bästa för hästen och bolaget. Men nu har han gjort den här prestationen och vilken jävla säsong han har haft!

Segern, som bärgades på kilometertiden 1.11,1 över 2 140 meter med autostart, inbringade 1,6 miljoner kronor och därmed uppgår Francesco Zets vinstkonto till 15,6 miljoner kronor. Framtiden får utvisa om den summan fortsätter att växa eller om en ny karriär som avelshingst inleds.

Världsrekord av Lara Boko
I finalen för de fyraåriga stona befäste Lara Boko sin plats som kullens drottning. Ledningen togs på bara några steg och sedan grillade hon motståndet i högt tempo. Till slut var det bara fjolårets Breeders-vinnare Glamorous Rain som kunde följa, men hon kom aldrig i farlig närhet av Lara Boko, som höll undan till säker seger på 1.10,8 – nytt världsrekord för fyraåriga ston över 2 140 meter med autostart.

– Det är otroligt! Det är mitten av november och även om banan är fin är den inte jättesnabb, så man måste vara väldigt nöjd, sa hästens tränare Timo Nurmos.

Som vanlig var det Mika Forss som körde den högklassiga damen och han var både lättad och bubblande segerlycklig efter loppet.

– Hon är speciell på många sätt men i dag var hon så laddad bakom bilen att jag var lite osäker. Men nu klarar hon de svåra momenten och sedan blev det riktigt lätt. Hon har klarat nästan allt i år och jag hoppas att hon även kan prova i den franska volten någon gång framöver, sa Mika Forss.

”Absolut inte bottnad”
I finalen för treårige hingstar och valacker tog Dancer Brodde hand om ledningen från innerspår och sedan Johan Untersteiner fått dämpa tempot en bit stack hästen undan till ohotad triumf.

– Han började jättefint i våras men sedan gick det lite segt med utvecklingen under sommaren, men de senaste fem-sex starterna har han bara blivit bättre för varje gång, sa Johan Untersteiner.

– Sista 400-500 meterna satt jag bara och gottade mig för då kändes han väldigt bra. Han hade tussarna kvar och var absolut inte bottnad i dag.

Enkelt för Westholms drottning
Örjan Kihlström tog även hem finalen för treåriga ston och det tillsammans med Jörgen Westholm-tränade Queen Belina. På den sista bortre långsidan bytte han andra par utvändigt mot positionen utvändigt om ledaren och därifrån avgjorde fuxstoet i ett nafs in på upploppet.

– Jag är så sjukt nöjd just nu, det är det här man jobbar för. Vi blev fast i oaks, i dag blev vi inte fast, och det blev bra. Hon är en fantastisk individ att jobba med, sa den segerrusige tränaren.

23 974 kronor för sju rätt
Övriga lopp inom V75 vanns av Robert Berghs Grant Hall, Evelina Månsson-tränade skrällen Mellby Ivy (Dwight Pieters) och Jörgen Westholms Fenix Brick (William Ekberg). Sju rätt på V75 delade ut 23 974 kronor, sex rätt 171 kronor och fem rätt 16 kronor.

Se även dagens V75 resultat söndag 13 november 2022

Ola Johansson, Kanal 75