Vilken vecka för Björn Goop. Tredje miljonloppsegern kom när V75 kördes i Örebro. Bakom Stefan Melanders Following blev det seger i E3-finalen efter en stenhård slutstrid.

Åby Stora Pris med Moni Viking förra lördagen. Jubileumspokalen med San Moteur i onsdags. Det har varit en häftig vecka för Björn Goop. När V75 kördes på Örebrotravet under lördagen slog han till igen – Björn Goop tog sin tredje seger med en miljon kronor eller mer i förstapris under loppet av en vecka. Segervapnet i finalen av E3 för hingstar och valacker var Following, tränad av Stefan Melander.

Favoritstreckade Corazon Combo höll upp ledningen från innerspåret. Därmed fick Bedazzled Sox, som tidigare i somras vunnit den långa versionen av E3, göra arbetet utvändigt. Roger Walmann-tränade Bedazzled Sox svarade för en enorm insats och kopplade greppet in på upploppet. Men nu väntade den sista striden. Following hade anfört avancemanget i tredjespår från 700 meter från mål och tog nu in steg för steg. Över mållinjen möttes de i det närmaste lika – men det var Following som sträckte längst på halsen.

– Det stod verkligen och vägde hela tiden, men vi lyckades ta dem i det sista, sista steget. Det kändes i försöket senast att det skulle kunna ge en stor effekt med barfota och i dag var han ännu bättre, sa Björn Goop som fortsatte om sin storloppssegerrika vecka:

– Det har blivit en riktig ketchup-effekt. Det har varit ett tufft år, men det här har varit en riktigt fantastisk vecka.

Following, som inledde sin karriär hos Marcus Melander i USA, gjorde här sin fjärde start i regi Stefan ”Tarzan” Melander. Segern, som var värd en miljon kronor, togs på 1.10,9 över 1609 meter autostart vilket var en tangering av löpningsrekordet som Standout satte redan för tio år sedan och som därefter även tangerats av Heavy Sound och Aetos Kronos. Den här segern låg tränaren varmt om hjärtat, Following är en son efter Melanders stora stjärna Nuncio.

– Egentligen är det helt overkligt, jag är ganska skakig faktiskt. Jävlar som han såg ut, som en oljad blixt när han kom farande! Han var i jättefint skick när han kom tillbaka från USA, bara titta på honom, han är som en tavla. Det här var en fantastisk seger, sa Stefan Melander.

Santtu Raitala gjorde allt rätt bakom Dea Grif
E3-finalen över kort distans för ston gick till Jerry Riordan. Den finske toppdrivern Santtu Raitala var anlitad att sköta tömmarna bakom Varenne-dottern Dea Grif och det var en uppgift som han genomförde med bravur. Dea Grif fick en angenäm resa i andra par utvändigt och kunde där avvakta till mitt i sista kurvan då det blev fullt ös. O’Mara Zon stod för en toppinsats; efter att ha gått hela vägen först utan rygg hade hon kommandot när upploppet nalkades, men spurten bet bäst för Dea Grif. Segern blev enkel på 1.11,7 över 1609 meter autostart.

– Det här känns jättebra. Hästen var bra och allt gick fint under loppet, hon var super. Vi fick en bra position och rygg och det kändes hela vägen som att vi skulle ha en bra chans, sa Santtu.

Spelarna kunde andas ut – Missle Hill infriade
Dagens med marginal största favorit – infriade förväntningarna. Streckad till hela 82 procent av insatsfördelningen var det många som höll en tumme för Missle Hill i Gulddivisionen, även Express Gaxes lopp och favoritlirarna kunde snart andas ut. Efter att den inledande rusningen bedarrat forcerade Örjan Kihlström Missle Hill till ledningen efter ett varv och då favoriten fick tätpositionen i sin ägo, var återstoden av loppet odramatiskt. Eddy West avslutade förvisso vasst, men inte tillräckligt för att utgöra någon fara.

– Han är i bra form nu och då börjar segrarna trilla in också. Banan var lite för lös för att han ska vara supernöjd, men det såg ändå rätt så bra ut. Nu har han sommarform, hoppas han håller höstform också, så nu får han starta på, sa tränaren Daniel Redén.

Toto Barosso trots den tunga vägen i Silverdivisionen
Toto Barosso tog en övertygande seger i Silverdivisionen. Johan Untersteiner tog det på säkerhet i volten och lade sig lugn utvändigt ledande Uncle Töll. Den tunga resan över lång distans visade sig dock inte bli något hinder för den kapable femåringen. Toto Barosso kopplade ett säkert grepp in bit in på upploppet för att vinna enkelt. Tätare slutstrid än den i Klass 2 får man leta ett tag efter.

Flera hästar hade stämt träff när mållinjen passerades – men det var den ledande Father Simon som höll undan men minimal marginal, närmast före Global Crossover. Björn Goop tränar och körde även den här vinnaren. Daniel Wäjersten skulle också få med sig en seger i Örebro. Med Eagle in Disguise i Klass 1-försöket stod Bergsåkerstränaren för en snygg manöver. Wäjersten satte hela insatsen på ett kort, forcerade favoriten snabbt via spåren för att lyckas pressa sig till täten med varvet från mål. Ett vinstgivande drag, segern togs utan problem. Nu stämde allt för King of Everything.

Claes Svenssons fina travare hemförde Bronsdivisionen, det efter en drömresa. Sexåringen fick nämligen göra loppet i rygg på ledande Jackson Avery som drog i stenhård fart, första varvet klockades under 1.09 och därmed agerade ”hare” åt vinnaren. Mitt i sista kurvan vred Svensson i högertömmen, King of Evertyhing fick direkt greppet och därmed var loppet avgjort.

Sju rätt på V75 gav 6159 kronor. Sex rätt 94 kronor. Ingen utdelning på fem rätt vilket betyder jackpot på Bergsåker nästa lördag. Se även dagens V75 resultat lördag 20 augusti 2022

Daniel U. Olsson, Kanal 75