Karriären är över för Sprintermästaren och elitloppsdeltagaren Tae Kwon Deo. Sjuåringen skadade sig på nytt i comebacken på Jägersro på tisdagskvällen.

– Nu är det över, det är långsökt att han ska komma tillbaka, kommenterade en nedslagen Adrian Kolgjini efter loppet.

Två av Sveriges mest snabbfotade hästar bjöd på en fartfylld duell på Jägersro på tisdagen. Night Brodde och Tae Kwon Deo aviserade båda årsdebut och levde upp till förväntningarna då de tampades i 1.06-fart runt hela sista kurvan. Över upploppet var Night Brodde omutlig och vägrade släppa sin utmanare förbi sig.

– Det var ett slutvarv på allra bästa sätt. Vi körde i överljudsfart på sista långsidan, sedan hade jag fördelen av att köra på innerspår. Hästen blir hårdare och hårdare och är fruktansvärt sund, det är kul. Jag kan köra honom på många olika sätt numera, förklarade en mycket belåten Conrad Lugauer efter triumfen på 1.12,4/2 140 meter autostart.

Skadedrabbad
Lika sund är tyvärr inte Tae Kwon Deo – hästen som började karriären så lovande att han skickades över till unghästcirkusen i USA och sedan återvände och vann Sprintermästaren som fyraåring. Sommaren 2020 galopperade han i Elitloppet och radade i övrigt upp tre raka 1.09-tider. Men sedan kom motgångarna.

I fjol blev det bara en start och på tisdagskvällen återvände hästen efter nästan ett års frånvaro. Prestationen i sig var mer än godkänd, men direkt efter loppet kom dystra besked från Adrian Kolgjini.

– Hästen gör ett jättebra lopp, men direkt efter mål kände jag att hon gjort illa vänster bak igen. Jag vet inte när i loppet det hände.

– Nu är det över, det är långsökt att han ska komma tillbaka. Det var den här chansen han fick. Tyvärr, så är det, sade Kolgjini.

Därmed väntar avel för Tae Kwon Deo som segrat i 9 av 30 starter och sprungit in tre miljoner kronor.

”Få gå kvar hemma hos oss så länge han lever”
Ett par timmar efter loppet berättade Lutfi Kolgjini mer om vad som inträffat.

– Hästen har dragits med en gaffelbandsblödning på höger bak. Nu fick han en på vänster bak, man kan säga att det är en kompensationsskada. Det är skittråkigt, men sådant som kan hända. Nu har hästen fått lite smärtlindrande så att han inte ska känna av smärtan, om en vecka tio dagar kommer han att må bra igen.

Men inte bra i den mån att han kan komma tillbaka på tävlingsbanan. Inte heller Kolgjini senior ser den möjligheten framför sig, istället väntar ett liv som avelshingst.

– Det är en fantastisk häst och han kommer att få en bra framtid. Vi kommer inte att låta honom hoppa på bocken i år, men vi har frusen sperma som vi kan använda. Sedan kommer han att få gå kvar hemma hos oss så länge han lever.

V64 blev favoritbetonat med jackpot på fyra rätt som flyttas vidare till torsdagens omgång på Gävletravet, där 4,5 miljoner kronor väntar en ensam vinnare.

Robin Johansson, Kanal 75