Jomar Blekkan lämnar Norge på söndag för avfärd till Östersund och GS75. Norrmannen har med sig två hästar som han låter mycket nöjd med för dagen.

– Det är inte tal om någon söndagsutflykt. Jag räknar med att bägge slåss om segern.

Jomar Blekkan är en av de allra största profilerna i Norge. Han har vunnit en bra bit över 4 000 segrar och mängder av storlopp. Han förknippas ofta med kallblod och framförallt Bork Rigel som är ett av de bästa kallbloden som någonsin fötts.

– Det var en fantastisk häst och en härlig tid och slå svenskarna var kul och det är det fortfarande även om det har blivit tuffare och tuffare, säger Blekkan.

68-åringen är still going strong och har inga planer på att trappa ner. Han tränar drygt 20 hästar och ser framtiden med tillförsikt.

– Jag har några fina hästar i stallet som jag hoppas på. Bland annat ett par treåringar som är födda i USA som lovar en del och ska bli kul att tävla med. Även om det är ganska dåliga pengar att köra om här i Norge så kommer jag att hålla på så länge jag tycker det är kul och hänger med.

Bättre än någonsin
Titt som tätt så tar han gärna turen till Sverige och främst Östersund som ligger vettigt till. På söndag är det Grand Slam 75 på ”grannbanan” och Blekkan har med sig två hästar.

– Jag tror en hel del på Alma Prins (GS75-1) Han är mycket bra och bättre än någonsin. Det känns att han utvecklas hela tiden och jag hoppas att han kan ta ytterligare kliv och in i eliten. Han är allround och kan öppna ganska bra från start och över den här korta distansen så kommer jag att ladda för att hitta en bra position. Det är väl inte otänkbart att vi till och med kan komma till ledningen. Jag har stora ambitioner med honom den här gången och tror på en bra chans.

Även stallets andra häst Komnes Omer (GS75-6) är bra för dagen och ska räknas.

– Han är också i bra författning för dagen. Han trivs fint i Östersund och brukar göra bra lopp där och jag har en bra känsla även med honom. Han är ganska startsnabb och jag laddar för att försöka ta ledningen och skulle jag lyckas med det så kör jag där. Komnes Omer tävlade i en vanlig vagn senast, nu hänger jag på den amerikanska vagnen igen och det är en klar fördel, han har lyft sig med den vagnen.

Joakim Brundin, Kanal 75