Ett av Sveriges bästa travston genom tiderna har lämnat oss. Hilda Zonett har fått somna in vid en ålder av 25 år.

Hon var tjejen som tog upp kampen med killarna – och slog dem. Fuxiga Hilda Zonett utvecklades till en stor profil på banorna, ett av våra bästa travston genom tiderna och en reklamhäst för Robert Bergh som tränade henne genom hela karriären.

Nu har Hilda Zonett vandrat vidare till de evigt gröna ängarna. Det berättade Västerbo Stuteri på torsdagen.

– I söndags tog vi på Västerbo i samråd med Hildas ägare Tomas Wiklund ett svårt beslut. Det var dags för Hilda Zonett att få somna in. Hilda Zonett har betytt väldigt mycket för oss på Västerbo Stuteri. Hon föddes hos oss en vecka före midsommar 1997. När en sagolik tävlingskarriär avslutades 2006 var det som ett av Sveriges bästa travston genom tiderna. Efter åren hos Robert Bergh kom Hilda Zonett tillbaka till oss och har burit fram tio fantastiska föl, skriver Västerbo Stuteri.

Vann både kriteriet och derbyt
När Hilda Zonett avslutade tävlingskarriären 2006 hade hon tagit 49 segrar på 113 starter och tjänat närmare 15,5 miljoner kronor, något som gör henne till det tredje vinstrikaste svenskfödda stoet i historien.

Hilda Zonett segrade i såväl kriteriet som treåring, som derbyt som fyraåring. Det senare loppet trots en inledande galopp. Hon är det senaste stoet att ha vunnit i båda årgångsklassikerna. Som äldre kom hon att fortsätta skörda stora framgångar, inte minst i Frankrike. Stoet vann 2003 storloppet Prix de France och deltog tre år i rad i världens mest prestigefyllda lopp Prix d’Amérique i vilket hon slutade 2005.

Som avelssto fortsatte Hilda Zonett att göra avtryck. Hon blev mamma till tio avkommor, den senaste född i fjol. Hilda Zonett är begravd på Västerbo Stuteri, bredvid sin mor Via de Vrie.

Daniel U. Olsson, Kanal 75