Kajsa Lindsjö, 26 år, är färsk som amatörtränare inom galoppen. Ändå har hon hunnit med att bli bekant med kompositören Andrew Lloyd-Webber och få travtränaren Lutfi Kolgjini som hästägare. Och nu är hon en av de sju som antagits till utvecklingsprogrammet ATG Talang.

Vägen fram till nybliven amatörtränare på Jägersro är spännande. 2018 var Kajsa Lindsjö Sveriges mest framgångsrika jockeylärling. För att utvecklas ännu mer flyttade hon till England och jobb hos tränaren Ed Walker.

Det som skulle bli några månader blev tre år. Tack vare kärleken till en häst som av andra uppfattades som svår. Hästen Royal Interventions fann sin trygghet i Kajsas vård och tackade genom att ta med henne på världskända galoppfestivaler som brittiska Royal Ascot, Glorious Goodwood och Saudi Cup i Saudiarabien med en miljon dollar i prissumma. Tack vare deras unika band fick hon även lära känna ägaren Andrew Lloyd- Webber, kompositören bakom musikaler som Cats, Evita, Jesus Christ Superstar och The Phantom of the Opera.

– Han är väldigt trevlig och engagerad. Han tackade mig för att jag hade så fin hand med hästen och att jag förstod hennes temperament, berättar Kajsa.

Numera är Royal Interventions mamma och i somras var Kajsa i England och hälsade på på stuteriet.

– Hon är ju minst sagt speciell och personalen där kunde inte få tag på henne, hon bara stack ifrån dem. Men när jag gick ut i hagen kom hon så fort jag ropade. Det kändes i hjärtat. Att vi hade en särskild kontakt var uppenbarligen inte inbillning, ler Kajsa.

Under tiden i England hade Kajsa hästen Melissa Jordan i träning hos forne arbetsgivaren Hans Adielsson. När hon skulle gå till avel valdes välstammade Time Test till pappa. När Kajsa ansökte om betäckning fick hon ett överraskande mail som svar: Du får den gratis som tack för ett bra jobb! Där i bakgrunden fanns nämligen en viss Andrew Lloyd Webber. Ett tack som nu i fysisk form är Royal Time som går hemma på gården i skånska Vomb. Vomb ja. Travälskaren vet att där ligger travtränaren Lutfi Kolgjinis gård.

– Royal Time är skälet till att jag sedan juni är egen tränare och Hans Adielsson är skälet till att jag är här hos Kolgjini. Hans bad honom ordna plats åt mig och jag stortrivs här. Jag är ju min egen men har ändå alltid sällskap och här finns alltid någon som kan rycka in med en hjälpande hand.

Första tränarsegern kom redan i fjärde starten med hästen Guadelope.

– Jag grät som ett barn, berättar Kajsa.

Redan i starten efter var det dags för nya tårar då hästen vann igen.

Just nu är det två hästar på träningslistan men det kommer fler inom kort. Kolgjini själv har gett sig in i galoppvärlden då han precis köpt en häst i Tyskland som ska tränas av Kajsa. Och ryktet säger att det kommer fler från den ägaren inom kort.

Nya kontakter
Allt verkar ske på en gång då Kajsa nu dessutom är en av sju aktiva i ATG:s ettåriga utvecklingsprogram ATG Talang. Det innebär både gruppträffar och personlig coachning. På schemat finns allt i från fysisk träning och kost till teambuilding, ledarskap, etik, ekonomi och medieträning. Tanken är att ”boosta” deltagarna och ge dem hållbara rutiner och förutsättningar till en lång karriär inom trav- och galoppsporten.

– Jag är ju en färsking och suger åt mig allt inom ledarskap, personalfrågor och mental träning. Jag kommer att ha en anställd från och med oktober och vill göra rätt från början. I och med det här nätverket kan jag lära mig av andras misstag och erfarenheter. Jag ser fram emot att arbeta som ett team med min rörelse, säger hon.

Via ATG Talang förväntar Kajsa sig även att skaffa nya kontakter.

– Det ska bli kul att lära känna fler inom travsporten. Travet är så duktiga på forskning och hästvård. Det finns fördomar sporterna emellan men jag vill vara en del i att sporterna närmar sig och lär av varandra, slår hon fast.

Även om Kajsa är i en uppstartsfas så har hon en klar idé och ambition med sin verksamhet.

– Det är lättare nu när jag är min egen chef, jag kan testa mina idéer och drömmar direkt. När jag visar galoppfantasterna gården i Vomb så förstår de vad jag menar, här finns alla möjligheter att lyckas, avslutar hon.

ATG Talang 2022

Galopp

  • Nina Lensvik, 31 år
  • Kajsa Lindsjö, 26 år

Trav

  • Oskar Kylin Blom, 29 år
  • Joakim Elfving, 34 år
  • Svante Ericsson, 30 år
  • Philip di Luca, 26 år
  • Preben Sövik, 32 år

Åsa Elmroth