Nioårige Perfect Dynamite gick segrande ur striden i sin senaste start på Solvalla. Kicken i steget är kvar och valacken börjar hitta sig själv igen efter comebacken i november.

– Han blir bara bättre för varje start och borde kunna vara med och slåss, säger Rättviksamatören Ante Lisell inför uppgiften i onsdagens V86 på Bergsåker.

Solvalla delar veckans V86 med Bergsåker och på banan i Sundsvall väntas det bli något kallare än i Stockholm. Någonstans runt tre minusgrader lyder onsdagens prognos för Sundsvall. Regn och plusgrader hade beställningen varit om tränarparet Ante och Tina Lisell fått bestämma. Perfect Dynamite är nämligen en av landets verkliga ”dyngtrampare” och specialist på tunga banor.

– Helt ska det vara jättelöst, kladdigt och bara flyta, då är han som bäst. Men vi får ta det här också. Det verkar ju inte bli allt för kallt i alla fall, Dynamiten gillar inte hårda banor, säger Ante Lisell.

Ante Lisell tränar sex hästar tillsammans med frun Tina i den lilla Rättviksbyn Ingels. Perfect Dynamite är stallets stjärna som snart passerat två miljoner intjänat i karriären. I Zoogins lopp på Bergsåker på onsdag (V86-5) möts ett äldre gäng äldre miljonärer. Medelåldern på hästarna i loppet ligger på 10,2 år. Lisells selar även ut 6 Super Zantos till loppet.

– Zantos har blivit tolv år och har ju varit otrolig. Det är inte alla som har en sådan häst. Senast var han tvåa i monté i karriärens 222:a start och har ju gjort det fantastiskt för oss. Super Zantos vinner inte på onsdag men vi hoppas på fina pengar igen, säger Rättviksamatören.

Fyllt på med unghästar
Super Zantos är Rättviksparets egen häst. Stallstjärnan 5 Perfect Dynamite ägs av Hans Palmberg, en vän till familjen med ägarpseudonymen Sunbird Konsult i Rättvik. Samme Palmberg står som ägare till ostartade treåringarna Balder Face (e. Lavec Kronos) och En Garde (e. Zola Boko) i paret Lisells träning.

– Palmberg har handlat jätefina hästar. Vi får se om vi ska kvala in dem i februari. Det är kriteriet som är målet med dem – hur långt vi räcker visar sig ju. Hästarna är lugnt tagna, säger Ante Lisell.

”Bra i guldfinalen också”
Rättviksamatörerna matchar för att hästarna ska räcka långt upp i åren. Perfect Dynamite är en liten kändis hos travpubliken som ofta varit med i i V75 och V86. I mitten av januari stod nioåringen som en vinnare igen i sin femte start sedan comebacken i november. Rikard N Skoglund satt i andraparet utvändigt och Perfect Dynamite spurtade ner storfavoriten Man At Work sista biten.

– Han blir bättre och bättre nu efter att ha varit ifrån för ett framben i fyra månader sedan i juni. Inför comebacken hade han inte gjort så mycket hemma och vi har startat igång honom. Jag tycker att han var bra redan i guldfinalen annandag jul fast han nyss hade börjat tävla då.

Det låter som att Dynamiten är där du vill ha honom formmässigt inför onsdagen?

– Ja, det känns väldigt bra allting. Så visst kan han vara i striden. Men det är ju inte det viktigaste loppet och jag vet inte hur det kommer att bli taktiskt. Rikard får sköta det där helt och hållet. Han ska vara rädd om hästen bara – sedan får han köra hur han vill.

Men tung bana lär det knappast bli.

– Nej, men det vore det bästa. Ju mjukare desto bättre. Lite längre fram i vår kanske. Det får gärna bli jättekladdigt. På Solvalla en gång var det ingen som gick ett steg i ledningen förutom Dynamiten som vann överlägset. En annan gång kom en störtskur på Axevalla och allt bara flöt. Då gick han ett banrekord för femåringar med voltstart, säger Ante Lisell om banrekordet som står sig än i dag på Axevalla.

På onsdag väntar nya uppgifter för dalagubbarna Perfect Dynamite och Super Zantos.

Mikael Wikner, Kanal 75