Till den här säsongen har pusselbitarna fallit på plats. Efter en högst imponerande försöksseger är Iznogoud Am en stor utmanare i Kungapokalen.

– Fortsätter han så här kan det nog bli en riktigt, riktigt bra häst till slut, säger tränaren.

Startlistorna till V75 på Åby den här lördagen får det att vattnas ordentligt i munnen på alla travfans. Finalen av Paralympiatravet är kronan på verket, men det avslutande storloppet är långt ifrån det enda som ska avverkas under en fullspäckad eftermiddag.

Dessförinnan står finaler i både Konung Gustav V:s Pokal och Drottning Silvias Pokal på programmet. Säsongens första riktigt stora drabbningar för landets fyraåriga elit. Förstapriserna är en miljon kronor.

Har växt till sig under vintern
En häst som under försäsongen klivit fram som en stor utmanare bland killarna är 4 Iznogoud Am (V75-3). En Muscle Hill-son som inledde sin karriär i Nordamerika hos Marcus Melander. I höstas flyttades hästen som ägs av Stall Courant till Sverige och sattes i träning hos Stefan P Pettersson. De båda starterna i fjol som treåring resulterade i galopper, men i årets tre framträdanden har den pampige hingsten varit klanderfri. Obesegrad i tre starter.

– Vi åtgärdade honom veterinärt efter sista starten i höstas och efter det han fått träna mycket styrka i backen, han har grovnat till, fått mer plats och växt i sin stora kropp. Han var väl inte riktigt färdig tidigare, man har mognat nu, säger Stefan P och Mantorpstränaren fortsätter om sin jättetalang:

– Han har ju en enorm fysik, alltså. Han har både snabbhet och styrka, hästen reser bra och är allmänt cool. Sedan kan man väl kanske inte kalla honom helt stabil ännu; han hade en rörig ungdom med mycket galopper, men som det ser ut så är han på rätt väg och fortsätter det så här kan det nog bli en riktigt, riktigt bra häst till slut.

Fick lufsa på i sitt eget tempo
Efter att näst senast smattrat hem ett lopp i Margaretas Tidiga Unghästserie lämnade Iznogoud Am ännu större utropstecken efter sin prestation, senast i uttagningsloppet till Kungapokalen.

Hästen övertog ledningen efter ett halvvarv och förvandlade återstoden av loppet till en ren och skär utklassning. Fyraåringen gjorde sitt eget lopp långt före motståndet och vann överlägset.

– För honom var det ju en bra fredagskväll. Hästen behövde inte tömma sig helt och det gav honom mycket självförtroende. Han travade fint, uppträdde bra och hade ju några lopp i sig redan innan så han är i form nu.

Senast, liksom gången före, har Iznogoud Am tidigt öppnat upp ett stort avstånd till konkurrenterna, men det utan att för den sakens skull ha uppträtt hetsigt. Det tycks mer vara hästens egen stil.

– Det konstiga med försöket senast var ju att de andra körde 1.15 första varvet medan vår luffade på i 1.13-tempo, han känner sig komfortabel i de tiderna och är egentligen inte het av sig. Hästen har ett sådant enormt tryck i steget, så det är nästan mer krångligt att låta honom sänka till 1.15-fart, Örjan Kihlström lät honom bara lufsa på i stället för att ta upp.

Vad har han gjort efter den starten?

– Bara normala jobb efter det, inga banjobb utan vanliga motionsturer. Han gick ett rakbanejobb i söndags och ska göra det igen under onsdagen.

En tuff häst som möter tufft motstånd
På lördag väntar karriärens hittills största uppgift. Som sig bör när det handlar om en final i klassiska Kungapokalen. En av motståndarna är Francesco Zet som så här långt fått bära titeln ”kullens kung” efter att ha vunnit både kriteriet och Breeders Crown i fjol som treåring. Också Daniel Redéns fantom övertygade stort i uttagningarna senast och blir även Örjan Kihlströms val i finalen. Därför får Iznogoud Am nu stifta bekantskap med en annan kusk i världsklass: Björn Goop.

– Iznogoud Am är i väldigt bra skick för dagen, så vi ska göra ett försök att vinna. Sedan är det flera som är bra i ett sådant här lopp och Redéns Francesco Zet är väl vår svåraste motståndare som det känns.

– Jag måste tro att han är med och krigar om det, jag tror mycket på min häst. Vi får hoppas att Björn hittar en bra lösning också så de kommer bra till i loppet.

Vad finns det för planer efter det här, är Sprintermästaren aktuellt?

– Fokus ligger på derbyt med honom. Men han är anmäld till allt så Sprintermästaren kan bli aktuellt, men det är inte säkert vi vill att han ska gå ut i två heat samma dag, så inget är bestämt om det, avslutar Stefan P Pettersson.

Daniel U. Olsson, Kanal 75