Drottning Silvias Pokal, Konung Gustav V:s Pokal, Lovely Godivas Minne och Paralympiatravets final. Lördagens V75 på Åby den 7 maj 2022 blir en riktig travfest. Och med segerkandidater i var och ett av storloppen har topptränaren Daniel Redén en nyckelroll.

När Åbytravet i Mölndal utanför Göteborg slår upp portarna i helgen väntar en tävlingsdag med absolut toppsport. I Paralympiatravet gör den äldre eliten upp om en segercheck på 1,5 miljoner kronor och i Lovely Godivas Minne för stoeliten belönas vinnaren med en kvarts miljon kronor.

Men innan de äldre hästarna äntrar banan ska årets första riktigt stora lopp för fyraåringar avgöras. Förstapriset uppgår till en miljon kronor i såväl Drottningens Pokal som Kungapokalen och Daniel Redén tränar favoriten i båda loppen. Först ut från Solvallatränaren stall är Glamorous Rain (V75-1), som många spelare kommer välja att spika i Drottningens Pokal. Hästen avslutade fjolåret med seger i Breeders’ Crown och kommer nu till start med fyra raka ettor i resultatraden.

– Hon gjorde ett okej lopp i försöket. Hon behövde nog det loppet för det blev inget riktigt lopp i årsdebuten i Örebro gången innan. Örjan (Kihlström) sade efteråt att hon nog såg lite tröttare ut än vad hon var. Hon hade nog lite krafter kvar, kommenterar Daniel Redén på stallets hemsida i samarbete med spelvärde.se.

Glamorous Rain har nummer två bakom startbilen och hennes tränare låter nöjd med förberedelserna.

– Jag körde henne själv i ett lite tuffare jobb i dag (måndag) och hon kändes bra. Hon kommer tävla barfota bak och med lättare balans fram. Vanlig vagn och can’t see back igen.

”Aldrig haft eller kört en större talang”
Två lopp senare är det de fyraåriga grabbarna som ska göra upp om en plats i historieböckerna. Och här är det kullens kung Francesco Zet (V75-3) som får axla ett blytungt favoritskap. Hingsten vann både Svenskt Travkriterium och Breeders’ Crown som treåring och när han senast vann sitt försökslopp i överlägsen stil bokförde han sig för femte raka triumfen.

– Francesco Zet körde jag i dag (måndag) och han kändes jäkligt bra. Den här hästen är inte från den här världen. Det är så mäktigt att sitta bakom honom, framför allt här hemma i träningen. Han har inte visat all sin kapacitet i lopp då han inte riktigt har förstått det här med tävling än. Dagen han gör det kommer han springa riktigt fort. Han är makalöst egen. Han vill sänka varenda häst och visa att han är kung. Jag har aldrig varit med om maken. Han mopsar upp sig när han ser andra hästar på 100 meters avstånd. Jag har aldrig haft eller kört en större talang och då har jag ändå en del att jämföra med. Barfota bak nu. Amerikansk sulky och helstängt huvudlag med murphy som tidigare.

Favorit trots svårt utgångsläge
Omgångens stoelit hedrar minnet av Per-Olof Petterssons fantastiska sto Lovely Godiva och trots otur i spårlottningen är stall Redén i favoritposition även där. Kulltoppen Honey Mearas (V75-4) blev två i Drottning Silvias Pokal för ett år sedan och vann efter det Stochampionatet och Derbystoet innan hon buntade ihop det äldre gardet i Sto-SM. Nu startar hon med spår tolv bakom bilen.

– Honey Mearas svarade för en bra årsdebut senast. Hon är inte i toppform än, det ska hon ha till hösten, men förhoppningsvis har hon gått framåt med förra loppet och gör en till bra insats. Det är inget wow-tryck i träningen än så länge, som det var när hon var som bäst ifjol, men hon är på väg dit. Barfota runt om, amerikansk sulky, norskt huvudlag – inga ändringar.

”Har verkligen höjt sig”
Dagens huvudnummer, Paralympiatravet final, går som sjunde och sista avdelning inom V75. Där försvarar Born Unicorn Daniel Redéns färger. Han blir till skillnad från sina stallkamrater inte favorit men från spår fem bakom startbilen blir också han väl påpassad av spelarna, efter sin imponerande seger i Paralympiatravets andra deltävling.

– Born Unicorn tränade med Francesco Zet i dag (måndag). Han hakade på och såg fin ut. Han har verkligen höjt sig så det ska bli jäkligt spännande att se honom mot det här motståndet. Barfota runt om, vanlig vagn, öppet huvudlag – inga ändringar.

Ola Johansson, Kanal 75