Calle Crown var en hårsmån från en plats i Elitloppet. Nu laddar han för storlopp i Finland i stället och genrepar på V75 på lördag.

– Han är van vid tufft motstånd och bör ha en bra chans, säger hästens tränare Tomas Malmqvist.

Calle Crown har hela sin karriär visat att han är en häst som växer med de tuffa uppgifter han ställs inför. Han var tidigt med i årgångsloppen och vann bland annat ett försök till Sprintermästaren. Utvecklingen har fortsatt och sedan ett fyra år tillbaka har han nästan uteslutande tävlat i Frankrike där han har vunnit fem lopp, bland annat Prix de Clermont-Ferrand och Grand Prix de Vincennes.

– Det är en fantastisk häst som tar sig an sina uppgifter som en champion. Han utvecklas hela tiden och han har fått mycket hårdhet av att tävla i Frankrike, berättar Tomas Malmqvist.

I takt med framgångarna har storloppsarrangörerna fått upp ögonen för Calle Crown och han var nära en plats i Elitloppet. Han var en av tre hästar som folket fick rösta in som sista häst. Nu räckte inte rösterna för Calle Crown och platsen gick till Night Brodde.

– Det är glömt nu. Visst hade det vara en ära att vara med där, men nu ser vi framåt. Vi är inbjudna till Kymi Grand Prix 18 juni och vi har tackat ja.

Ska ha bra chans på lördag
Calle Crown var tvåa i Copenhagen Cup i sin senaste start där han gjorde en stark insats och nu behöver han vässa formen ytterligare och det blir på lördag i Östgötaloppet, tillika V75-7.

– Hästen känns jättefin och jag var väldigt nöjd med hans insats senast. Han är van att möta tuff konkurrens och jag tycker att loppet på lördag ser passande ut. Det är klart att jag har respekt för några av konkurrenterna, men visst ska han ha en bra chans.

Vad som sker efter starten i Finland är inte klart, att Calle Crown ska tävla i Frankrike igen är däremot klart.

– Han bor ju där! Vi har inte bestämt vad som händer framöver. Vi tar ett lopp i taget. Nu är det Mantorp på lördag och sedan Finland och Kymi Grand Prix och efter det får vi väl ta en funderare. Hur som helst ska han tävla i Frankrike i höst och vinter.

Stora framgångar i Frankrike
Det är inte bara Calle Crown som firar framgångar i Frankrike. Det går över lag väldigt bra för Tomas Malmqvist och har gjort så en längre tid. Bara i år har stallet kört in över 10 miljoner kronor. Så sent som i tisdags vann Jazzy Perrine ett större lopp på Vincennes med över en halv miljon kronor i förstapris.

– Det går fantastiskt bra här nere och jag tycker även att hästarna i Sverige går bra efter deras förutsättningar. Vi har bra personal och ett härligt team. Jag brukar vara i Frankrike i tre veckor och sedan i Sverige en vecka. Nu är min sambo i Sverige med Calle Crown och då tar jag allt här nere. Det flyter på bra och det är full fart hela tiden och det gillar jag.

Joakim Brundin, Kanal 75