Hetsig trea från spets i guldfinalen senast. Nu jagar Lucifer Lane revansch. Med samma taktik.

– Vi siktar på ledningen igen. Det är enklaste vägen, säger tränaren Thomas L Nilsson.

Det blev full fart i 2021 års sista guldfinal på Solvalla på annandagen. Lucifer Lane och Johan A Nilsson eldade undan i klar ledning, varvade på 1.11,9, men kroknade över upploppet och fick nöja sig med tredjepriset.

Det var första gången i karriären som hästen fick springa i front med en jänkarvagn bakom sig och från sidan såg det ut som att han blev löpsugen i överkant. Men tränaren Thomas L Nilsson tycker inte att uppträdandet oroar. Inte mer än att man planerar samma upplägg då hästen dyker på V75 på Mantorp.

– Johan tyckte inte att hästen kändes het så det fanns ingen tanke på att ta upp. Så här i efterhand är det möjligt att han fick lite övermod då hästen kändes så fin 900 kvar. Men Lucifer rör sig på ett sådant sätt och har så lätt att springa att det är lätt att missta sig på honom. Man känner ingen direkt skillnad när man kör 1.11,9 jämfört med 1.13,9 så det kanske var det som hände.

Går framåt eller bakåt?
En liten taktisk miss alltså, och i sådana fall onekligen på tiden. Johan A Nilsson är nämligen en tämligen unik kusk i sammanhanget. Trots att han kör ytterst få travlopp varje år, i fjol blev det 21, så har han bakom Lucifer Lane gång på gång visat att han kan ta för sig förbluffande väl även mot den absoluta kuskeliten.

För detta talar hästens resultat på 20 segrar och 3,7 miljoner kronor insprunget på 63 starter sitt tydliga språk. Men på V75 var det länge sedan man fick sätta nosen först. Närmare bestämt på Örebro 25 november 2018.

Och faktiskt inte ens då heller, segern den gången kom nämligen tack vare att målettan Son of God flyttades ner. Men det hindrar inte ekipaget från att få många förespråkare även på lördag. Motståndet ser snäppet enklare ut än senast och med frontrunnern Disco Volante på utsidan finns möjligheter att åter köra om ledningen. Något man inte tvekar om.

– Nej, vi kommer att ladda det som går från början här också och det enklaste vore om han kom till ledningen. Lyckas det så tror jag att både häst och kusk tar det lite lugnare, säger Thomas L Nilsson som inte räknar med en likvärdig prestation den här gången.

– Det var första gången på väldigt länge som hästen blev riktigt trött. Det kan slå åt båda håll. Antingen går de framåt eller lite tillbaka, det är ovanligt att det inte påverkar alls. Titta på Gareth Boko som slog honom senast, han hade rusat sig trött i ledningen i starten innan och var i klart förbättrad på Solvalla. Vi hoppas förstås att det blir samma effekt för Lucifer. Han har i alla fall varit pigg och glad efter loppet och verkar inte sliten på något vis.

Hellre tungsprunget än hårdfruset
Vad gäller vinterns ständiga gissel gällande underlag så har Nilsson en klar preferens.

– Får vår del hoppas jag på en mjuk bana och det gör inget om den är åt det lite tyngre hållet. Skulle det bli fruset så att det krävs brodd runt om vore det ett klart frågetecken, även om han tränar på det. Han har tävlat med brodd bak i sina senaste starter, skulle vi kunna ta bort dessa helt så är det ett plus.

Vad gäller övrig utrustning görs inga korrigeringar för att hålla hästen lugnare.

– Nej, jag tror som sagt att det var andra orsaker till att det gick så fort senast. Han får fortsätta med sitt trekvartsstängda huvudlag och sin amerikanska vagn.

Att siktet är inställt på seger är det heller inget tvivel om.

– Vi kör som sagt för ledningen och hoppas att det håller hela vägen. Men det är inte kört även om någon annan skulle vara snabbare, det vet vi. Det jag är mest spänd på är hur han tagit förra loppet. Jag ska känna på honom i ett jobb imorgon (onsdag), men svaret får vi inte förrän i loppet, säger Thomas L Nilsson.

Robin Johansson, Kanal 75