Alla såg den snabba svepningen i Kalmar V75 som ändade med galopp på upploppet. Vad kapable Joe Dalton ska hitta på i silverfinalen på Solvalla på lördag vet nog bara den Emil i Lönneberga-liknande hästen själv.

– En oerhört kapabel kille – men han gör det inte enkelt för oss. säger tränaren Stefan P Pettersson.

På lördag den 3 februari 2024 bjuder Solvalla in till finaler i Svenska Travligan och V75 med fina lopp i alla divisioner och vårpremiär för satsningen Margaretas Tidiga Unghästserie. I helgen som var gjorde Stefan P Pettersson som många andra och tjuvade åt sig lite januarisemester på plats i Paris. Som en vanlig man. 2016 var det annat. Då var Mantorptränaren i centrum efter Prix d’Amerique. Oasis Bi slutade trea i världens tuffaste travlopp och lyckan var total.

– Väldig, väldigt stort. Ett av de största travminnena man har. Vi vann även Lotterian i Italien med Oasis Bi vilket var större. Medialt blev dock den där tredjeplatsen mera omtalad och jag förstår hur Sabine Kagebrant känner sig med Joviality, säger Stefan P Pettersson.

Uppladdningen inför finalhelgen på Solvalla har pågått i veckor. Joe Dalton galopperade bort en klar seger i Kalmar V75 för snart tre veckor sedan. Att få hästen lugn och harmonisk är ett ständigt pågående arbete i stallet. Joe Dalton har galopperat i 13 av sina 30 starter. Fem segrar har det blivit och i intjänade pengar några tusenlappar över miljonen. En summa som hade varit betydligt större om inte om hade funnits.

– Han har inga problem med sin aktion, tvärtom är han stor och vältravande och har mycket marginaler i sitt trav även med skor som nu under vintern. Det är mer hjärnan som är problemet för honom. Han är lite stressad och han är lite arg och ibland går det inte, säger tränaren.

Björn Goop upp igen
Joe Dalton har haft många toppkuskar bakom sig och galopperat med samtliga. På lördag kör Björn Goop hästen igen efter helgens tredjeplats i Prix d’Amerique. Goop satt bakom när det blev galopp efter ett halvvarv i ledningen i bronsfinalen i oktober. I V75 i augusti i somras körde samme kusk till seger från ett tolftespår med en inspirerad Joe Dalton i tömmarna.

Femåringen har vunnit Breeders Crown-lopp från ledningen för Kevin Oscarsson på en topptid men galopperade alltså bort sig senast i Kalmar. Den häftiga svepningen 800 meter från mål och in mot mål signalerade dock en till och med förbättrad Joe Dalton innan galoppen kom vid ingången till upploppet.

– Jo, det var något extra fint även för att vara honom den speeden. Kevins tanke var i första hand att köra fram och lägga sig utvändig om Adrian där men han bet ju i själv och då var det bara att fullfölja ända fram till ledningen. Tyvärr blev det så att hästen började bryta lite inåt när han passerade och Kevin fick korrigera honom lite. När det var gjort kom galoppen. Joe är otroligt känslig, säger Stefan P Pettersson.

På lördag fick Joe Dalton innerspåret i V75-1 med Björn Goop. Blev läget fel eller rätt?

– Jag är nöjd med förstaspåret men har sagt flera gånger att jag tycker att vi måste köra honom i ryggar när vi kommit upp i silver. Det är inte många gånger hästarna pallar ledningen i de klasserna. I spets kan hästar bli vassa och börja lägga lite extra kraft. Det ska mycket till om det ska bli segrar då.

Varför har det blivit så många galopper?

– Sköter han sig så är han ju oerhört kapabel men han är samtidigt besvärlig att få på rätt köl och det är något vi jobbar med hela tiden. Man kan säga förenklat att han är lite arg på sitt bett. Vi säger att man är ”mun-dum”, går och hugger i bettet och inte är riktigt avslappnad med det där.

En häst som fått sitt namn efter en figur i den tecknade serien om cowboyen Lucky Luke men kanske mera liknar Emil i Lönneberga med tanke på allt bus han har för sig?

– Så kan man kanske säga. En stressad Emil som alla vet har hur mycket som helst i sig. Han är startsnabb och inte dålig i ledningen, men ska vi kunna fortsätta tävla med framgång tror jag att det är ett måste att han lär sig att tävla bakifrån och kanske ska vi försöka vinna bakifrån på lördag. Men vi måste ha alla dörrar öppna. Det får bli Björns grej att bestämma taktik och känna hur hästen känns.

Även i loppet efter, klass II-finalen (V75-2) blev stallet lottat på innerspåret. 1 All About You – en Oasi Bi-avkomma – är lite storvuxen och har därför behövt tid?

– Han har gjort det bra i början av karriären i alla fall även om han inte alls utmärkt sig. Nu tycker jag att han sakta är på väg upp. All About You fick ett drömlopp på Mantorp och vann, fullföljde duktig som fyra med en spurt i spåren på uppesittarkvällen med fullt tryckt över 1600 meter. Senast blev det ett nytt drömlopp då Kevin släppte och lät honom gå med till en fin andraplats.

Vad säger du om chansen?

– Det är tre hästar där som är svåra att slå men hoppas att de kör mot varandra. 6 Mellby Jail. 5 Janks Morton och 2 Grace Trot står det väl mellan i första hand. Många är startsnabba där men även vår häst är snabb, så det blir lite taktik. Om man får önska skulle det vara gött om Sjöström körde i ledningen och de andra får jobba lite utvändigt, det skulle väl passa oss. Då skulle det kunna bli en framskjuten placering.

Mikael Wikner, Kanal 75