Efter den överlägsna segern senast var beskedet att det skulle bli vinteruppehåll. Likväl är stjärnämnet med i startlistorna när Solvalla på lördag arrangerar V75 med finaler i Svenska Travligan.

– Nu när vi har fyra-fem plusgrader och fina banor så skulle det vara ganska vårdslöst att kasta bort den här finalchansen, säger hästens tränare.

Det är i podden V75 – lördag hela veckan som Joakim Lövgren lägger ut texten om sitt mycket lovande nyförvärv Piemonte, som något förvånande är med i helgens klass II-final på huvudstadsbanan. Efter hästens imponerande seger på hemmabanan för fyra veckor sedan klargjorde nämligen Jägersrotränaren att det skulle bli vinteruppehåll.

– I segerintervjun där hade jag inte klart för mig jag han hade vunnit ett klass II-försök. Det var ju V86-dag med förhöjda prispengar och 100 000 i flera av loppen. Det var först efteråt när jag kom tillbaka till stallet som jag blev informerad om det och då ställdes det i en annan dager, förklarar Joakim Lövgren.

– Sedan var det också att jag kände av vilken typ av vinter vi skulle ha och nu när vi har fyra-fem plusgrader och fina banor så skulle det vara ganska vårdslöst att kasta bort den här finalchansen. Hästen känns fin och vi har kunnat förbereda honom, så nu kör vi!

Kapabel och blyg
Piemonte gör fjärde starten för Joakim Lövgren. Femåringen tränades tidigare av Josef Franzl i Tyskland och i hans regi blev det sex segrar på tolv starter. I Sverige inledde femåringen med galopp men därefter har det blivit två överlägsna triumfer.

– Han kom ifrån en tveksam prestation i Tyskland och de hade åtgärdad det innan de skickade upp honom till mig. Jag kände på honom i lugna jobb och jag fick bara bra vibbar av hästen, att han skulle gå ut och göra en jättefin prestation, men när vi kom upp i tävlingstempo så kände man att det var någonting som störde hästen. Vi fick hemläxa efter den starten och så har vi hittat ett sätt att lösa det där på. Nu har han funkat i två starter i lättare konkurrens men då har han känts mäktig istället.

Men det handlar inte om någon enkel häst. Joakim Lövgren säger att han hade varit mer övertygad om ytterligare en riktigt fin insats om loppet gått hemma på Jägersro, men nu ska parametern långresa vägas in i värderingen.

– Han är ingen tuffing. Han är världens snällaste häst och jättetrevlig att jobba med, men det är ingen häst som tar plats och springer ut och är som King Kong. Utan han springer runt och kollar lite granna och han är lite blyg. När jag har gjutit mod i honom är det en jätteläcker häst att sitta bakom men vi kan ta med oss att han nu ska göra sin första långresa och vi får se hur han presterar då.

Fungerar femåringen fullt ut råder det emellertid ingen tvekan om att han står sig bra i sin nuvarande klass.

– Det är sällan jag kör en häst i klass II som kan så mycket som Piemonte.

Ola Johansson, Kanal 75