Han har de senaste åren varit ”vinterns häst” i V75 och firat stora framgångar under den kalla årstiden. I fjol tog Disco Volante två raka segrar i Gulddivisionen i januari, ytterligare en i februari innan han vann finalen i mars. Därefter har det varit blankt för stjärnhästen i V75 och på lördag återkommer han efter den oväntade galoppen senast.

– Hästen känns jättefin och borde kunna ta sig förbi de andra från början eftersom han är så startsnabb. Det känns som att han är sugen att åka till Mantorp och tävla, säger Stefan Melander.

Disco Volante har hunnit bli nio år och valacken har sprungit in drygt 5,5 miljoner kronor. De två senaste vintrarna har han firat stora framgångar i V75 och radat upp segrar i Gulddivisionen. För två år sedan var han ännu värre än i fjol och tog då fem segrar i guld, varav en final. Men nu var det ett tag sedan han fick besöka vinnarcirkeln i V75. Disco Volantes senaste seger i rikstoton var i finalen i mars förra året, tillika C Th Ericssons Memorial. Därefter har hästen bara vunnit ett lopp och det var i Rättvik den 7 maj i fjol.

Han visade dock att formen var på gång igen för tre starter sedan när han spurtade jättebra som tvåa bakom Brother Bill på 1.10,7. Men sedan har det blivit två plumpar i protokollet, varav näst senast när han blev drabbad av omstartsdebaclet i Eskilstuna och fick köra i ett stenhårt tempo i sexhundra meter innan man blåste omstart. Senast galopperade han plötsligt i första sväng, till synes omotiverat, men Ulf Ohlsson var lite självkritisk efteråt och menade på att han borde ha värmt hästen hårdare och gjort några provstarter till innan loppet.

– 7 Disco Volante (V75-3) har det varit strul med i de två senaste starterna. Det har inte blivit som man hade tänkt sig. Först strulet med omstarten och sedan galoppen i första sväng. Det var ovanligt för han brukar inte göra så. Uffe var i alla fall väldigt nöjd med hästen senast och tyckte att han kändes fin. Men det är klart att det ändå är lite svårbedömt, säger Stefan Melander.

– Det är i alla fall inga fel på hästen och han har tränat på som vanligt efter förra loppet. Det är besvärliga förhållanden nu när det är snö ena dagen och regn nästa. Det krävs mycket jobb med att hålla i ordning banorna men Disco har inte behövt stå över något jobb i alla fall. Jag måste säga att han känns jättefin och när det gäller träningen är jag väldigt nöjd med honom.

”Är viktigt med bra fäste i banan”
På lördag den 8 januari 2022 när V75 avgörs i Mantorp provar man igen och Disco Volante slipper bära favoritskapet den här gången. Han är tredjehandsfavorit från spår sju bakom bilen tillsammans med Ulf Ohlsson i sulkyn.

– Bricka sju är inte världens bästa startspår och man vet inte vad som händer. Men han är ju väldigt startsnabb och han borde ta sig förbi de invändiga från början. Så pass snabb är han. Sedan får vi se, jag hoppas att banan inte blir tung eller kladdig för då är han missgynnad. Det är viktigt för honom att det är bra fäste i banan.

– Det känns i jobben som att Disco är sugen att åka till Mantorp och tävla och jag tror att han kommer att göra ett bra lopp. Annars hade jag inte anmält honom. Han brukar också gå bra direkt efter ett litet uppehåll och jag hoppas och tror att han kommer att leverera direkt. Vi vet ju vilken hög kapacitet hästen har och normalt sett borde det vara en bra chans. Även om han som sagt är lite svårbedömd, säger Stefan Melander som även tillägger att hästen har vunnit många lopp med skor runt om och även flera lopp i Gulddivisionen över medeldistans.

Michael Carlsson, Kanal 75