Fredrik Wallin tar ny sats med lilla speedkulan Activated. Gävletränaren börjar ana nya krafter i sin genombrottshäst som inte startat på några månader.

– Vi funderade på att låta henne gå till avel när ingenting fungerade – men efter träningsjobbet i förra veckan förväntar mig en väldigt bra prestation, säger Wallin inför V75 i Kalmar.

Activated spurtade till seger i både Stochampionatet och Drottning Silvias Pokal 2019 – året som blev Fredrik Wallins stora genombrottsår med över tio miljoner kronor inkört. Sedan blev stallets stora stjärna sjuk.

Efter en lång bortavaro på grund av ett bakterieangrepp återkom hon i augusti i fjol och levererade på topp direkt i Lars Lindbergs Minne i V75 på Bergsåker. Activated hade långt fram från tillägg den gången men slutstöten talade återigen. Fredrik Wallin hoppas på något liknande på lördag i V75-6 i Kalmar.

– Det har inte fungerat i vinter för henne men nu känns hon väldigt fin och jag tror på en bra insats och segerchans direkt, säger Fredrik Wallin.

Wallin skyndar sig att tillägga att det inte får strula från 40 meters tillägg i försöket till Diamantstoet för att det ska gå vägen. Känslan finns dock där igen. Att Kalmar står värd för årets första V75-omgång med valfri balans är annat på plussidan. Stoet går barfota runt om på lördag. I förra veckan testades Activated i ett snabbare jobb inne på Solvalla.

– Min gård ligger mitt emellan Stockholm, Gävle och Eskilstuna och vi var inne i onsdags på Solvalla och testade. Hon var fin igen. Det kändes som att det var rätt tryck i henne och att hon är där hon borde vara. Så vi provar igen i en start och ser…

Hon blev sjuk när hon var nere i Frankrike och startade vintern 2020-2021 och vann direkt efter nio månaders bortavaro på Bergsåker i somras. Nu har hon inte startet på fyra månader men kan vara segermogen direkt igen menar du?

– Ja, ska hon tävla så ska hon tävla på hög nivå….annars kommer vi inte att fortsätta med henne. Får hon rätt löpning tycker jag att hon ska vara med där framme. Det är någonting som inte fungerat i vinter och vi har varit i valet och kvalet om att hon ska gå till avel. I onsdags kändes det dock som att hon var på gång igen, att vi hamnat rätt med henne.

Activated är helt klart stjärnan i gänget i V75-6 med sina 6,3 miljoner på kontot. Men ingen kan leva på gamla meriter.

– Nej, så klart inte. Men hon verkar ha hittat sig själv igen och jag förväntar mig en väldigt bra prestation. Det är få ston som kan mäta sig med hennes snabbhet och klass.

I det andra försöket i Diamantstoet (V75-4) startar 4 Dior Lilly som kommer från en imponerande seger då hon klev runt ett gäng i spåren och var riktigt rejäl. Vad säger du om chansen med henne?

– Hon har bra form och borde duga bra i klassen. Fjärdespåret tror jag inte är något problem alls. Men hon blir ju inte så snabb som från bättre spår i volten. Jag tror att hon är bäst i ryggar då hon avslutar bra. Vi har laddat för det här loppet ett tag och hon känns väldigt fin. Hon kommer förmodligen att tävla barfota fram och med skor bak.

Bästa chansen på lördag av dina två?

– Jag ser Activated som bästa chansen. Ska hon tävla vidare ska hon vara med där framme i ett sånt här lopp.

Du är känd för att lyckas extra bra med ston. Ett färskt exempel är din dubbelseger som tränare på Parisbanan Vincennes med Millie Millionaire och Iceland Falls 20 februari. Vad har du för extra som tränare som gör dig till en sto-specialist?

– Jag tycker inte att jag har något speciellt. Jag har haft mest ston att jobba med helt enkelt. Det var ju så att jag fick jag köpa det billigaste när jag drog igång som tränare och det var ju stona som inte kostade lika mycket. Sedan har det blivit så att jag haft mest ston hela tiden.

Mikael Wikner, Kanal 75