Stefan Granlund ser med tillförsikt på det nyligen påbörjade året. Efter ett par månaders svacka pekar stallets formbarometer mot högtryck igen. Tränaren har två spännande kort när V75 den här helgen avgöras på hemmabanan Kalmar.

2023 års andra upplaga av V75 är förlagd till Kalmartravet. En hemmatränare som vässat formen är Stefan Granlund som ställer upp med två hästar, vilka går ut i de båda avslutande avdelningarna. Stallet är på gång igen, menar Stefan.

– Jajamän, det tycker jag. Vi hade mycket infektioner i stallet under ett par månader, men nu känns det som det är på rätt väg. Vi ser fram emot det här året.

Team Granlund luftar på lördag sitt flaggskepp 9 Tabasco C.D. (V75-6). Den nu sjuårige miljonären rönte fina framgångar som unghäst men fick efter att ha tävlat i Frankrike förra vintern en rumphuggen fjolårssäsong på grund av skadebekymmer. Nu med tre starter innanför västen är hästen på hugget igen.

– Han gick ju ned till Frankrike och gjorde ett par bra starter, men så fick han en gaffelbandsskada, därav det längre uppehållet. Vi tog hem honom igen och nu är allt bra, han har ju gjort tre starter och vi kommer att starta igång honom lite här hemma. Frankrike blir inte aktuellt den här vintern, men vi har många fina lopp här hemma senare i år och får vi honom så pass bra som vi tror så väntar det större uppgifter för hästen. Vi har förväntningar på honom framåt våren och sommaren.

Kommer vara klart bättre den här gången
Senast det begav sig, på nyårsafton, var Tabasco C.D., precis som nu på lördag ute i Silverdivisionen, men kanske utan att riktigt glänsa. Det hade dock sina naturliga orsaker, förklarar tränaren.

– Tabasco C.D. mår bra för dagen, det gjorde han däremot inte när han vann i Örebro för två starter sedan, då tävlade han med halsinfektion visade det sig. Och det visar väl på vilken hög lägstanivå som hästen har, men samtidigt tog det rätt så hårt på honom och han behövde loppet senast. Han kommer att vara klart bättre den här gången.

Det blev bakspår med bricka nio över kort distans nu, hur ser du på det?

– Läget nu gör väl att vi tror lite mer på en bra platschans, hade vi haft ett bra framspår så hade vi trott på vinstchans. Det kan absolut lösa sig härifrån också, men i och med att han är så ruggigt startsnabb så sätter det ju ned chanserna lite. En liten vinstchans kan vi väl kalla det.

Ninja Zon ska räknas med vinstchans igen
Stallkamraten 5 Ninja Zon (V75-7) lyckades bättre senast på Axevalla under förra årets sista dag. Stoet med fem år på nacken avgick med en skrällseger. Efter en mycket snabb start från tillägg hamnade hon i rygg ledaren och efter lucka kunde hon avgöra i en stenhård slutstrid.

– Ninja Zon var jättebra senast och läget vi fått nu är bra. Om det blir spets eller rygg ledaren härifrån får Kevin Oscarsson avgöra, men är det så att han väljer att köra honom i ledningen så vill vi gärna att hon får häst utvändigt om sig hela vägen, då kämpar hon på som bäst.

Hästen är väldigt startsnabb, men körs ändå ofta i ryggar?

– Ja, hon tappade lite moralen en period, det var på grund av att hon alltid gick mycket i ledningen tidigt som unghäst, tjänade fina pengar på det, men det blev samtidigt lite för mycket för henne. Därför har vi ofta valt att släppa ledningen med henne.

Hur värderar du hennes chanser på lördag?

– Det ska självklart vara vinstchans. Hon klarar sig bra i den här klassen som hon befinner sig.

Avslutningsvis: görs det några ändringar i utrustningen till de här starterna?

– Båda kommer att få jänkarvagn på sig nu. Vi höjer lite ribban nu när det är V75 på hemmaplan. Några andra ändringar tror jag inte det blir, men det beror ju lite på väder och vind också, vi får se på lördag helt enkelt, säger Stefan Granlund.

Daniel U. Olsson, Kanal 75