Två av omgångens mest anlitade streck på V75. Joakim Lövgren är tränaren att hålla extra koll på.

– Jag kommer med alla mina bästa hästar och ska försöka vinna alla lopp jag kan.

När man granskar startlistorna till V75, som den här lördagen avgörs i Kalmar, blir man strax varse att det i alla fall på förhand handlar en hel del om Joakim Lövgren. Jägersrotränaren beger sig österut med fem hästar, flera av dem kommer få spelarnas stora tillförlit när strecken ska fördelas på kupongen.

Inte minst 3 Lucky Guy Boko (V75-1) redan i eftermiddagens prolog. Femåringen har tagit rejäla kliv framåt de senaste månaderna, vann ett Klass 1-försök i överlägsen stil för tre starter sedan och var senast stark silvermedaljör i STL-finalen. Nu kliver hästen upp en våning för debut i Bronsdivisionen.

– Lucky Guy Boko tycker jag har fått förutsättningarna, med spår tre, nu är ettan struken och så är det 2640 meter. Han har gått flera långlopp och jag tycker det är värt att prova. Man får ta med i bilden att han är ny i ”brons” och att han har gått som bäst när vi kört honom i jänkarvagn, nu måste ju alla tävla med vanlig vagn. Det är de två sakerna som man får ta med i bilden. Men samtidigt, han är i full form, har V75-form och har bra startspår. Det känns kul att prova honom här.

Lucky Guy Boko blev för en tid sedan valack. En faktor som verkar ha spelat roll för hästens utveckling.

– Nu får vi ett kvitto på vad som varit viktigast. Jag tror, än så länge, att kastrationen har ändrat hästens fokus. Förut så sprang han mest och tittade och fladdrade, han avgjorde inte loppen så som jag ville att han skulle göra. I höst och vinter har han krigat och det är vi jättenöjda med.

Rapide Pal – exempel på en ”lördagshäst”
Stallkompisen 12 Rapide Pal (V75-2) vill nog inte vara sämre. Den nyblivna fyraåringen har fått en flygande start på sin karriär och kan skylta med fyra segrar på det dubbla antalet starter. De tre senaste har kommit rad. Startspåret på lördag, kunde förstås ha varit en roligare historia.

– Rapide Pal övertygar mer och mer, han visar att han förstått vad det går ut på. Han har lite resurser i sig som jag gillar, en gedigen häst, okänslig och tuff, säger Joakim och fortsätter om upplägget från spår tolv:

– Vi fick ett spår som gör att vi får helt enkelt se när vi sätter in attacken, om det blir en omöjlig uppgift eller om vi får någon chans att kliva in i matchen. Men det är en häst som man kan säga är en ”lördagshäst”.

Han ska tävla med rycktussar för första gången nu, vad kan det tillföra?

– Jag tror det kan hjälpa honom rätt så mycket faktiskt. Han är ju en sådan där ”sköning” som inte lägger bort några krafter i fel hörn, utan han lyssnar på mig och jag tror att han ska kunna ha nytta av det.

I Gulddivisionen luftas trotjänaren 10 Sevilla (V75-3). Han gör här sin första start som elvaåring.

– Sevilla tycker jag gått jämnt och bra hela hösten, som Sevilla brukar göra. Men han gjorde ju inte det senast på Åby. Jag gav honom lite fritid efter det och har tränat upp honom. En sådan här äldre häst vill man ju inte heller direkt plåga i jobben utan han får tävla mer på glädje, så jag är lite osäker på hans eventuella toppform den här gången. Nu fick vi ju bakspår också, hade vi haft ett av de innersta spåren är det klart det varit mer intressant, men jag känner inte samma optimism den här gången.

Nöjd att konkurrenten fick åttondespår
Hästen som ser ut att bli hela omgångens tyngsta favorit är 2 Digital Summit (V75-6). Valacken kommer med två raka segrar i bagaget och briljerade senast i Hästägarkannan på Solvalla. Den segern togs över långa 3200 meter, nu ska hästen bara springa halva den sträckan. Det här blir femte starten i Lövgrens regi för Digital Summit.

– Honom är jag mer säker på att han har form. Han har gått två jättefina lopp på sistone. Nu byter vi distans men jag körde honom över 1640 meter i första starten för mig. Bra spår har vi fått och jag är nöjd med hästen också.

Hur ser du på möjligheterna från spår två bakom bilen?

– Alltså, Flemming Jensen (8 Eros Zola reds.anm.) har en häst som jag är nöjd med att han fick spår åtta, om man får vara så osportslig… den hästen är så pass bra. Någon fördel måste jag väl ha av det. Nu är det lite upp till oss, gör han om samma prestation som senast, då är det klart att det måste vara en toppchans.

Vad kan då 11 Jeans’n Passion (V75-7) hitta på i Diamantstoet?

– Med henne visste vi ju om att vi skulle få ett tråkigt spår, det är spårtrappa. Man kan ju vända på det också, hon är van att möta hästar som tjänat en miljon. Det är mycket upp till henne här, hon är ganska tuff och rejäl, för att vara ett sto så är hon stenhård. Vi får se hur det här loppet utvecklar sig, det är en häst som man kan ta initiativ med själv med. Det är nog upp till hennes dagsform om hon är aktuell att vinna.

Så vilken är din bästa chans?

– Innan startspåren kom så trodde jag Rapide Pal skulle vara min bästa chans, men nu när det ser ut som det gör så är det väl Digital Summit.

Daniel U. Olsson, Matteus Lillieborg, Kanal 75