Mattias Djuse laddar med fyra formstarka hästar i årets första V75. Bland annat ska hans sjufaldiga miljonärska Racing Brodda göra debut i silverdivisionen.

– Det är dåligt med rena stolopp under vintern så det här är en bra mix, säger Solvallatränaren om den nya möjligheten att starta vinstrika ston i Svenska Travligans näst högsta klass.

Silverdivisionen har tidigare varit stängd för hästar som har tjänat över 1,7 miljoner kronor. För hingstar och valacker är det taket oförändrat. Men nytt för i år är att en del STL-omgångar välkomnar ston att starta i silver, oavsett hur mycket pengar de har på vinstkontot. Det öppnar nya möjligheter för hästar av Racing Broddas (V75-3) kaliber, som gick ur klassen redan under unghäståren.

– Det är en rolig ”propp” och hon får gå ner lite i klass. Hon möter flera av stona som hon har mött tidigare så det ser rätt spännande ut, säger Mattias Djuse inför lördagens V75.

Hans toppsto spurtade senast in som trea bakom fenomenet Calgary Games på Solvalla.

– Jag tycker att det var en fin insats. Hon gick rappt över mål med bra fart och såg fin ut. Magnus (Djuse) var väldigt nöjd med hur hon kändes. Det känns som att formen är bra.

Rikard N Skoglund har kört Racing Brodda under större delen av hennes karriär, men senast var det alltså Magnus A Djuse i vagnen och den här gången ska Carl Johan Jepson svinga sig upp bakom sjuåringen för första gången.

– Rikard har gjort det jättebra men nu när hästen är lite till åren kan det vara bra att variera kuskar, förklarar Mattias Djuse.

Racing Brodda startar med nummer fem bakom startbilen och hennes tränare är optimistisk. I hans systemförslag i tränartipset 5 tippar V75 är hon en spik.

– Jag tror att hon är med i segerstriden.

Duo som tål grovjobb
Den inledande avdelningen på V75 utgörs av lägsta klassen, klass II, och där startar en duo från stall Djuse. Distansen är 1 640 meter och hästarna lottades till nummer nio och tio bakom bilen. Ductus har det inre av spåren.

– Han kändes jättefin i finalen senast men blev överkörd då. Han hade säkert varit rätt långt fram annars för det kändes bra i det läget så det var surt. Han är pigg och fin efteråt och med rätt resa duger han i de här loppen. Det känns i träningen som att han kommer vara lika bra som på Bergsåker näst senast.

– Barabobbit har jättefin form. Han har vunnit två raka och senast var han tvåa från utvändigt ledaren. Och det var en rätt så bra häst som vann det loppet. Han känns pigg och fin efter det loppet och jag tycker att även han ska kunna duga på lördagar med rätt resa.

Att säga vilken av hästarna som är först i mål är ingen enkel uppgift ens för deras tränare.

– Jag tycker att de är jämna de här två så det är svårt att sära på dem. De är inte så snabba ut någon av dem men de tål att göra en del på vägen.

”Känns jättefin”
Sist men inte minst ska A Sniper (V75-7) försvara stallets färger. Han ska prova lång distans för första gången i karriären och han startar från spår tre i bakre volten.

– Han gjorde ett jättebra lopp senast när han vann mot bra hästar. Jag tycker att han ska stå bra till i den här klassen och med rätt resa kommer han säkert dyka upp en bit fram. Han känns jättefin efteråt och jag tror på en fin insats på lördag också.

Ola Johansson, Kanal 75