Fjolårets främsta förvandlingsnummer inom norsk travsport är tillbaka. Elitloppshästen Hickothepooh står redo följa upp sin genombrottssäsong som nioåring. På lördag den 16 april 2022 väntar årets första stora uppgift i Klosterskogen Grand Prix.

– På kapacitet är det ingen tvekan om att han är bästa hästen i fältet, säger tränaren Kristian Malmin.

Norska Klosterskogen är banan som lever upp vid påsk. På lördagen beger sig flera av landets största travstjärnor till 800-metersbanan med de snäva svängarna och svenskarna bjuds in att spela V75. Och godbitarna är många i påskaftonsbuffén. I Thai Tanics Äreslöp (V75-1) dyker Prix d’Amerique- och elitloppsdeltagaren Moni Viking upp i årsdebut från dryga tillägg över tre och ett halvt varv med sin tidigare tränare Björn Goop i sulkyn.

Habibs Minneslöp (V75-3) är öppet föra fyra- och femåringar och ser kullarnas båda kungar i en unik duell mellan kriterievinnaren I.D.Exceptional och derbyvinnaren Kraesj. Och kungen bland kallbloden Odd Herakles tar sig an evigt unga 15-åriga drottningen Ulsrud Tea i Moe Odins Äreslöp (V75-5).

Lägg därtill Klosterskogen Grand Prix (V75-7) för den äldre eliten så är det svårt att klaga på den norska anrättningen för spelsugna påskfirare. Värt att tänka på är att banan har ett open stretch-spår över upploppet.

”Kommer att tävla skolöst”
En som kommer i angeläget ärende är Kristian Malmin som förvaltat sitt pund väl sedan han tog över tränarrörelsen efter att långvarige arbetsgivaren Trond Anderssen gick bort i cancer i augusti i fjol.

Stallet som under många år tillhört absoluta eliten i Norge krigar i toppen även under Malmins flagg och ligger för närvarande tvåa i inhemska ligan bakom Frode Hamre. Och Malmin luftar stallets två största stjärnor i Klosterskogen Grand Prix. Hickothepooh fick ett hejdundrande genombrott i fjol som nioåring då han skrällvann Finlandia-Ajo och knep en biljett till Elitloppet.

Han följde upp med att vinna Ulf Thoresen Grand International på hemmaplan och gemensamt för de båda segrarna var att hästen fick tävla utan skor, något han ytterst sällan kunnat göra tidigare i karriären. För knappt två veckor sedan återkom på tävlingsbanan efter ett drygt halvårs vinterträning och visade inte alls samma sting med skor på hovarna. Men det är inget som oroar tränaren.

– Hickothepooh är aldrig bra i första starten för året, berättar Malmin för Everysport och fortsätter:

– Han var inte dålig på Bjerke, men saknade farten och trycket till att klara av att avancera i tredjespår i den snabba avslutningen. Hästen har sett väldigt fin ut träningen efteråt och har haft stor nytta av loppet.

Nu vankas optimal balans vilket tidigare förvandlat hästen från gedigen spurtare till speedkula i världseliten.

– Men all sannolikhet kommer han att tävla skolöst den här gången. Det är ett stort plus. Vidar (Hop) bestämmer taktiken, men hästen kan öppna snabbt och jag tror inte att han kommer att ha några problem med svängarna. Han är den av mina hästar som borde ha bäst chans. På kapacitet är det ingen tvekan om att han är bästa hästen i fältet, det visade han gång på gång i fjol, berättar Kristian Malmin för Everysport.

Kör på chans
I samma lopp startar Miracle Tile. Hästen som spurtade hem EM för ston på Solvalla i somras och belönades med en miljon kronor. För hennes del väntar årsdebut med tränaren själv i sulkyn.

– Hon har tränat fint i vinter och fått ett tufft snabbjobb på 1.16/2 100 meter på Bjerke. Det gick hon lätt, så hon är klar. Spåret är bra, men också chansartat. Jag måste köra på chans härifrån och hoppas att det löser sig. Hon är otroligt spurtstark och har en fin teknik, så banprofilen är knappast några problem. Jag blir inte väldigt överraskad om hon kämpar om segern, säger Kristian Malmin.

Det här berättar Kristian Malmin om sina övriga hästar för Everysport:

– 10 Delight Classic (V75-1) kan vi glömma loppet för senast, när det inte blev något tempo så gav jag upp och körde invändigt. Det löste sig aldrig och hon kom i mål med krafter sparade. Jag förväntar mig inte att hon ska matcha 13 Moni Viking, men hon kan slå de andra. Hon är stark, har fin teknik och är i bra form.

– 7 Stensvik Martin (V75-5) verkar vara i väldigt fin form, så en god prestation och en placering bland de fem främsta ser möjlig ut.

– 4 Sophia Frecel (V75-6) var väldigt bra senast och vann lätt. Jag inbillar mig att voltstart kan bli ett problem, men trampar hon iväg som hon ska från start så är det spännande att stå långt fram på Klosterskogen. Rygg ledaren och open stretch kan bli perfekt, men hon är bara ett garderingsbud för den som tar några hästar.

Kanal 75