Halmstadhästen Four Guys Dream var överlägsen i bronsdivisionens final annandag jul. Håkan K Persson väljer nu att låta sexåringen debutera i silver tidigare än planerat.

– Jag hade tänkt ge honom några veckor med träning på det nya året men han kändes så fin i jobbet efter Solvalla att han får starta direkt i stället.

I annandagens finaler i V75® presenterades Four Guys Dream i ett bländande skick. Ett niondespår bakom bilen drog ner förväntningarna på förhand. Men allt löste sig till det bästa i loppet som kördes i ett tufft tempo och Four Guys Dream tackade med att spurta till seger med fyra längder.

Segern i bronsdivisionens final var den första i V75 sedan fjolåret då ägargänget i ”Stall Uno for Ever” fick se sin häst vinna klass I vid två tillfällen.

– Det är samma gäng som ägt hästen hela tiden och vi har verkligen haft mycket kul tillsammans, säger Håkan K Persson.

På lördag blir det debut i silverdivisionen för den sexårige valacken. Mantorptravet är värd för tävlingarna som ser ut att köras under riktigt vintriga förhållanden. En tidig prognos från SHMI talar om temperaturer på neråt minus 10-16 grader och snö i slutet av veckan. Förhållanden som gynnar Four Guys Dream.

– Ja, han tävlade med brodd runt om på Solvalla senast och det var samma när han vann på Mantorp i början av december. Så hårda banor gillar han.

<strong>”Hästen känns verkligen bra”</strong>
Four Guys Dream är en dokumenterad speedkula. Annandag jul sprintade han över mållinjen med krafter sparade och såg mycket fin ut. På lördag kliver valacken upp i silverdivisionen i V75-7. En debut som sker flera veckor tidigare än planerat.

– Jag hade tänkt ge honom några veckor med träning – men han kändes så fin i jobbet efter starten på Solvalla att han får starta direkt i stället. Han känns verkligen bra. Annars skulle jag inte ha startat honom.

Vad är det för signaler han ger i träningen när formen börjar infinna sig?

– Hästen blir lite fjantigare och lite räddare för saker när vi är ute. Lite mera vaken helt enkelt.

Hur resonerar du runt förutsättningarna med ett andraspår bakom bilen?

– Han är rätt så hygglig ut men kan ju inte ta emot en sån som 4 Sweetman som är väldigt startsnabb. Så vi får hoppas att det blir lite tempo och att ha får gå med igen – för då är han vass till slut. Det är ”lopp på rulle” han ska ha i lite hårt tempo. Då är han jädrigt stark. Speeden är hans stora styrka. Men han är bra på alla sätt. Gången innan (V75 på Romme) var han ju bra då han fick gå i dödens sista varvet, men det är svårare att vinna loppen på det sättet.

Vad säger du om lördagens motstånd?

– Sweetman kan jag startsnabbheten på. Men i övrigt känner jag inte till dagsformen på de andra hästarna så bra. Det är hårdare nu i silver så klart. Samtidigt är hästen fortfarande under utveckling och går framåt. Det är ju tufft i en bronsfinal också som det var senast och han har visat att han duger mot bra hästar. Four Guys bör kunna vara med där framme men sedan måste det ändå stämma lite med tempo och annat som det alltid måste göra i V75.

Mikael Wikner, Kanal 75