Rikard N Skoglund, 32, som tog sig in på en andraplats i Allsvenska kuskligan 2021 bakom ”omöjlige” Ulf Ohlsson men före Örjan Kihlström. Det måste känns bra?

– Ja, så klart. Det är första gången jag är bland de tre översta i ligan. Det var nog viktigare att vara tvåa för mig än vad det var för Örjan också.

Året dessförinnan slutade du femma i allsvenskan efter att ha lett ligan en bra bit in på året. Så andraplatsen måste kännas som en liten revansch?

– 2019 ledde jag ju kuskligan ända in i juni tror jag …och så var jag femma innan året var slut. Men jag vann fler lopp då än i fjol och det betyder väl att det är fler kuskar som slåss om samma segrar i dag. Att konkurrensen blivit ännu tuffare, säger Rikard N Skoglund.

Hade du koll på statistiken i slutet av året?

– Jag tog ju min 1000:e seger i karriären i mitten av december och det var väl den jag jobbade efter ett tag där. Det var först i mitten av december som jag upptäckte att jag låg trea bakom Örjan och fick det i tankarna.

Det var femte året i rad som Ulf Ohlsson vann den Allsvenska kuskligan. Ohlsson måste väl bestämma sig för att dra ner på tävlandet något år för att någon ska kunna peta ner honom från tronen?

– Det känns inte tungt alls att vara tvåa bakom en sådan kille om man säger så. Jag tycker att han höjer sig varje år och har flyttat fram gränserna för vad som är möjligt. För att slå honom måste du sätta dig i en situation där du kör lika mycket lopp som Ohlsson eller helst fler då. Och det blir tufft. Ohlsson körde 2200 lopp förra året och jag drygt 1600.

Någon uppdragsgivare du vill framhålla särskilt?

– Det blir ju Robert Bergh som jag vunnit många lopp åt i år. Jag har fått köra åt Bergh frekvent en längre tid. Men kanske mera sista halvåret. Hoppas att det fortsätter! Berghs hästar är roliga att köra också, man kan köra dem på ett sätt jag gillar att köra travlopp på. Hästarna är vältränade och har moralen att kunna vinna utvändigt ledaren. Som kusk behöver du inte vara blygsam.

Slutfrågan om ”N:et” i ditt namn. Det finns ju inga fler Rikard Skoglund i travsporten så varför trycktes det in en bokstav extra?

– Många förstfödda i min släkt på pappas sida har N som i Nils. Pappa (Anders Skoglund reds anm) hade också Nils som mellannamn och min farfar hette Nils. När vi körde ponnylopp, jag och brorsan stod det ”R. Skoglund” på både mig och Robert. Pappa bestämde att jag skulle ha en extra bokstav i mitt namn för att skilja oss åt, och inte brorsan som ju är yngre. Nils var viktigt.

Fotnot: Ulf Ohlsson toppade Allsvenska kuskligan på 329 segrar, Rikard N Skoglund slutade tvåa på 215 och Örjan Kihlström trea på 213 segrar.

Mikael Wikner, Kanal 75